Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Παραλήρημα Erdogan στα Σκόπια: "η Μακεδονία ΔΕΝ είναι ελληνική"!!




















Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία στα Σκόπια για να επιτεθεί στην Ελλάδα. Κατηγόρησε τη χώρα μας επειδή δεν αναγνωρίζει την πΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».
Ο τούρκος πρωθυπουργός με τις προκλητικές του δηλώσεις ισχυρίστηκε πως «το όνομα "Μακεδονία" είναι φυσικό δικαίωμα της "Μακεδονίας"». Αυτό το υποστηρίζουμε και δεν καταλαβαίνουμε τη στάση της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει ένα όνομα Greece. Eίναι ξεκάθαρο», είπε κατά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι.



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια.

newsit


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το Israel σήκωσε μαχητικά απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας



Λευκωσία:
Δυό μαχητικά του Ισραήλ έστειλαν χθες έντονα και σε γλώσσα, που ενδεχομένως καταλαβαίνει καλύτερα ο Ερντογάν, διπλό μήνυμα στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις δεν είναι ανεκτές. Πέταξαν λίγο πριν το μεσημέρι μέχρι και τις ακτές της Τουρκίας, στα βόρεια όρια του Fir Λευκωσίας όπως αυτά αναγνωρίζονται διεθνώς εκτός από την Τουρκία.

Δηλαδή από το Τελ Αβίβ, μέσω Αποστόλου Αντρέα στον κόλπο της Μερσίνας και από εκεί γραμμή μέχρι τη Φοινίκη - κοντά στο Καστελόριζο, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των μεσογειακών ακτών της Τουρκίας. Τήρησαν του κανόνες του Fir Λευκωσίας και όχι βέβαια αυτούς του παράνομου «Ερτζιάν» που θεωρεί «δικό του» τον εναέριο χώρο από τα κατεχόμενα μέχρι τις ακτές της Τουρκίας.

Λίγο μετά το μεσημέρι, επίσης χθες, όταν το Πίρι Ρέις πλησίασε σε λιγότερο από 20 ναυτικά μίλια τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», δηλαδή περί τα 25 μίλια από το όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από την πλατφόρμα της Noble στο κυπριακό οικόπεδο και στην περιοχή μέχρι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που και χθες ανενόχλητο συνέχιζε να σαρώνει τον Ερατοσθένη.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εμπορίου, έστελλε στον διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, νέα απαγορευτική επιστολή, προφανώς έντονα ενοχλημένη από την παρουσία του στο κρατικό κανάλι το προηγούμενο βράδυ, και ενώ ψες θα πήγαινε στον Αντέννα, η εκπομπή ματαιώθηκε.

Αναλυτικά:
Μαχητικά του Ισραήλ, αντέδρασαν χθες στις τουρκικές προκλήσεις και έστειλαν ηχηρά μηνύματα στη Τουρκία, αφού αφενός πριν το μεσημέρι πέταξαν επιδεικτικά κατά μήκος των παραλιών της Τουρκίας και βόρεια της Κύπρου, ενώ από νωρίς το απόγευμα μαχητικό ελικόπτερο του Ισραήλ, πετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλά στις4.000 - 5.000 πόδια πάνω από την πλατφόρμα «Noble Homer Ferrington» στην «Αφροδίτη», αλλά και κοντά στο «Πίρι Ρέις» που συνέχισε και χθες να σαρώνει με ηχοβολισμούς το βυθό του Ερατοσθένη στα οικόπεδα 7-8-11 και το 12 της Noble.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν το μεσημέρι χθες και αφού εξασφάλισαν άδεια πτήσεων στο Fir Λευκωσίας, δύο μαχητικά του Ισραήλ, πέρασαν σε χαμηλό ύψος από το Τελ Αβίβ προς τον Απόστολο Αντρέα και από εκεί μέχρι τα ανοικτά του κόλπου της Μερσίνας.

Ακολουθώντας τα όρια του FIR Λευκωσίας με αυτό της Άγκυρας, τα ισραηλινά μαχητικά πέρασαν κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι από τη κατεχόμενη Κύπρο και έφτασαν σχεδόν μέχρι και τη Φοινίκη - κοντά στο Καστελόριζο - όπου τελειώνει το Fir Λευκωσίας. Σε μερικές περιπτώσεις προσέγγισαν τις τουρκικές ακτές σε απόσταση 15 μιλίων, δείχνουν τα στοιχεία του «Φ», ενώ επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ πετώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαμηλό ύψος. Ταυτόχρονα, έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα τις απόπειρες επικοινωνίας το παράνομου “Ερτζιάν”, δείχνοντας ότι αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρο το Fir Λευκωσίας. Ένα τουρκικό ελικόπτερο την ίδια ώρα, πετούσε σε αρκετά μεγάλη απόσταση στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Προηγουμένως, η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, είχε αποστείλει ελικοφόρο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου να περάσει από τα ανοικτά της Βηρυτού και να πλησιάσει τα όρια του FIR του Ισραήλ, όμως αυτό επέστρεψε αμέσως στην Τουρκία παραβιάζοντας το FIR Λευκωσίας.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον δύο τουρκικά μαχητικά, εξακολούθησαν και χθες τις παραβιάσεις του Fir Λευκωσίας πετώντας ανοικτά της Λάρνακας - σε απόσταση 50 χλμ από τις ακτές και κοντά στα ανατολικά όρια της ζώνης ασκήσεων (LCD3) των βρετανικών βάσεων.

Νωρίς το απόγευμα χθες, όταν το Piri Reis πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα στο «Οικόπεδο 12», εμφανίστηκε Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο να πετά στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας την περιοχή της πλατφόρμας και αυτή της πορείας του «Πίρι Ρέις».

Από χθες αυξάνεται και η παρουσία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ στη περιοχή, τόσο γιατί επίκειται μετακίνηση γεωτρυπάνων - φεύγει για επισκευή από το Λεβιάθαν το “Pride North America” και έρχεται το “Sedco Express” - ενώ λαμβάνονται και αυξημένα μέτρα ασφάλειας λόγω των εορτών της εβραϊκής πρωτοχρονιάς το επόμενο τριήμερο.

Να σημειωθεί πάντως, ότι το τουρκικό ερευνητικό, συνέχισε και χθες ανεμπόδιστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «Φ», να διεξάγει έρευνες στην περιοχή του Ερατοσθένη, σε πορεία διαδοχικών παραλληλογράμμων, με ταχύτητες μεταξύ 4.1 και 4.4 κόμβων.

Παράλληλα, οι διά θαλάσσης και από αέρος συνδέσεις με την πλατφόρμα συνεχίστηκαν και χθες ομαλά, τόσο από τις εγκαταστάσεις και το ελικοδρόμιο της EDT Offshore στο λιμάνι Λεμεσού, όσο και από αυτό της Χάιφα. Το ελικόπτερο πραγματοποίησε χθες τρεις πτήσεις από και προς την πλατφόρμα και άλλες τρεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα.

Χθες προς την πλατφόρμα ταξίδεψε από το λιμάνι της Χάιφα και το υπό αμερικανική σημαία ναυλωμένο από τη Noble Energyφορτηγό πλοίο «Bee Hive», το οποίο μεταφέρει σημαντικές ποσότητες του ειδικού τσιμέντου που χρησιμοποιείται για το τσιμέντωμα του φρεατίου.



Ινφογνώμων Πολιτικά

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

“Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στάση πληρωμών στο χρέος και να βγει από την ζώνη του Euro”

Του Στέργιου Σκαπέρδα, καθηγ. Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine.


Τα αιτήματα της
ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του ΔΝΤ και της Τρόϊκα, και το πολιτικό κλίμα στο βόρειο τμήμα της Ευρωζώνης έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα στον Ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου: «Κάνετε αυτό που σας λέμε, άσχετα από τις συνέπειες σε εσάς, ή ακόμα και σε εμάς». Οι συνέπειες υπερβαίνουν αυτά που προβλέπονται από τα συμβατικά Οικονομικά. Θα βαθύνουν την ύφεση, και θα μικρύνουν ακόμα περισσότερο της πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους. Επομένως, η ξεκάθαρη και ισχυρή παραίνεση για την Ελλάδα είναι να κάνει στάση πληρωμών όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.
Με δεδομένες τις μελλοντικές προοπτικές της σημερινής πορείας, οι Έλληνες θα έπρεπε να θέλουν αυτή την ευκαιρία. Το δύσκολο, βέβαια, είναι να αναπτύξει η Ελληνική κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα την δυνατότητα στάσης πληρωμών προς όφελος των ανθρώπων που υποτίθεται εκπροσωπεί.
Η προετοιμασία για στάση πληρωμών χρειάζεται μεγάλο αριθμό ομάδων από ειδικούς που θα υπερασπιστεί σθεναρά τα Ελληνικά συμφέροντα. Για χρέη που διέπονται από Ελληνικό Δίκαιο, η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι. Για τα άλλα, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο δύσκολες και χρονοβόρες.
Εφ’ όσον μία από της συνέπειες θα είναι και η τεχνική χρεωκοπία των Ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να κρατικοποιηθούν, και θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες προς αυτό το σκοπό. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει επίσης να περισωθούν. Για την διάσωση των τραπεζών και των ταμείων, η χώρα θα χρειαστεί το δικό της νόμισμα. Εξ οθ και η έξοδος από την Ευρωζώνη.
Η έξοδος από την Ευρωζώνη έχει θεωρηθεί ταμπού, ειδικά στην Ελλάδα. Όποτε πειραχθεί το ταμπού, η συζήτηση κυριεύεται από προπαγάνδα και τακτικές εκφοβισμού, συχνά από υπαλλήλους τραπεζών που θα βρεθούν ζημιωμένοι σε τέτοιο ενδεχόμενο. Ας δούμε όμως μερικά από τα σχετικά θέματα:
Πρώτον, έχει γίνει προφανές στις χώρες της Ευρωζώνης ότι έχουν δύο εναλλακτικές: την πολιτική ενοποίηση ή την διάσπαση. Ο,τιδήποτε άλλο είναι πολιτικά ή οικονομικά μη βιώσιμο. Αφού δεν υπάρχει όρεξη για πολιτική ενοποίηση, η έξοδος είναι αναμενόμενη για αργότερα ούτως ή άλλως, όταν θα είναι πιο δυσμενής για την Ελλάδα.
Δεύτερον, δεν υπάρχει αμφιβολία ανάμεσα σε οικονομολόγους ότι ο ευκολότερος μηχανισμός για να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα μία χώρα είναι για διολίσθηση του νομίσματός της. Επομένως, για την Ελλάδα, το δικό της νόμισμα είναι ο ευκολότερος δρόμος για ανάκτηση διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Τα αυτοκίνητα και τα iPhones θα γίνουν πιο ακριβά, αλλά το φαγητό μπορεί πράγματι να φτηνύνει , και η απασχόληση να αυξηθεί σε διάστημα λίγων μηνών από την νέα δραχμή. Σε αντίθεση, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα με τις οδηγίες της Τρόϊκα είναι ανεργία και στέρηση.
Τρίτον χωρίς το δικό της νόμισμα, μία χώρα δεν μπορεί καν να ελπίζει σε επίφαση Δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας για το μέλλον. Οι πρόσφατες εμπειρίες το επιβεβαιώνουν αυτό. Η εναλλακτική λύση είναι να γίνει προτεκτοράτο της Βόρειας Ευρώπης του 19ου αιώνα, που εξάγει τους νέους του και εγκαταλείπει τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους.
Το βασικό πρόβλημα με την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι η μεταβατική περίοδος. Θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στο κεφάλαιο. Θα υπάρξει επιμερισμός συναλλάγματος για εισαγωγή πετρελαίου και άλλων βασικών αγαθών. Πώς θα συναλλάσσεται η Ττ΄ραπεζα της Ελλάδος με την ΕΚΤ; Πώς θα μετατραπούν τα χρέη από ευρώ σε δραχμές;
Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει παρά πολλή δουλειά για την προετοιμασία στάσης πληρωμών και εξόδου από την Ευρωζώνη, και πολλή από αυτή πρέπει να γίνει με απόλυτη μυστικότητα. Αλλά, πρέπει να γίνει – ακόμη και εάν κάποιος διαφωνεί με την έξοδο από την Ευρωζώνη. Και ο λόγος είναι ότι οι προετοιμασίες αυτές θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας με την Τρόϊκα. Αντί να γελάνε με κούφιες απειλές επαναδιαπραγμάτευσης όπως έχει συμβεί δύο φορές με τον σημερινό Υπουργό Οικονομίας, η Τρόϊκα θα έβλεπε ότι η Κυβέρνηση το εννοεί.
Εάν η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει αυτά τα μέτρα που θα προστάτευαν την χώρα και τον λαό της, θα έπρεπε να παραιτηθεί – με ή χωρίς εκλογές – σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν αυτή την θέληση.

Guardian, Arcaeopteryx

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Πυρηνικά όπλα έναντι βοήθειας από την Βόρειο Κορέα;



Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αγγλόφωνης ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Hurriyet» στις 23 Σεπτεμβρίου πυροδοτεί την αποσταθεροποίηση σε περιφερειακό επίπεδο, δημιουργώντας εκβιαστικές υπόνοιες για μυστική συμφωνία απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας...


Συγκεκριμένα ο συνεργάτης της εφημερίδας Umit Enginsoy (ανταποκριτής της εφημερίδας Defense News) ανέφερε ότι το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, μετέβη κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας αντιπροσωπεία της Βορείου Κορέας στην Άγκυρα, με σκοπό να ζητήσει «ανθρωπιστική βοήθεια» από την Τουρκία. Επρόκειτο για την δεύτερη εντός δεκαετίας διπλωματική επίσκεψη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Kung Seok-Woong.

Ο συντάκτης του άρθρου προσδιόρισε το πραγματικό αίτιο της απόρρητης επίσκεψης της τριμελούς αντιπροσωπείας, στην εξασφάλιση οικονομικής-ανθρωπιστικής βοήθειας προς την χειμαζόμενη οικονομία της Βορείου Κορέας, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων στην Τουρκία (In addition to asking for aid, the team gave information about North Korea’s policy on nuclear weapons).

Η πληροφορία μπορεί να μην αποδεικνύει κάτι εμφανές, ωστόσο επιβεβαιώνει την πρόθεση της τουρκικής ηγεσίας να προσεγγίσει μέσω διαφόρων παραπετασμάτων το πιο δραστήριο «rogue state» (κράτος-παρίας) και να αποκτήσει έτσι την πολύτιμη πρόσβαση στα πυρηνικά όπλα και στην τεχνολογία ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

Η Βόρειος Κορέα γνωρίζει ποιες χώρες «διψούν για την απαγορευμένη γνώση» και έχουν την οικονομική δυνατότητα καταβολής μετρητών για την απόκτησή της. Η άφιξη των Βορειοκορεατών στην Άγκυρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το γεγονός της έναρξης ή ακόμη χειρότερα ενός προωθημένου σταδίου μεταφοράς τεχνογνωσίας ολέθρου στους νέο-Οθωμανούς, με πολύ δυσάρεστα επακόλουθα για την περιφερειακή ισορροπία και ειδικά με την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.

Άλλωστε, όπως συμπληρώνει χαρακτηριστικά αλλά εμφατικά την είδηση προκαλώντας σαφή υπονοούμενα, ο συντάκτης της Hurriyet: «Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Βόρειο Κορέα ότι προσπαθεί να εξάγει τις πυρηνικές δυνατότητες της»…

Ας κρατήσουμε, ωστόσο, και το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο δημοσίευμα να είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν, από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν είναι σίγουρο ότι στενοχωρούνται κιόλας βλέποντας τον Ερντογάν να αντιμετωπίζει «μεγάλες δυσκολίες» στο εξωτερικό, τείνοντας να γίνει «κόκκινο πανί» για πολλούς και ιδιαιτέρως ισχυρούς…



defence-point.gr