Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Η σκοτεινή πλευρά του facebook, μια αθώα ιστοσελίδα ή ένα σατανικό σχέδιο φακελώματος;


Καμιά φορά άλλωστε στα παγκόσμια χρονικά δεν έγινε μια τέτοια επιχείρηση φακελώματος ιδιωτών και ομάδων ανθρώπων έχοντας μάλιστα τη συναίνεση των ιδίων προς παρακολούθηση.
Την ίδια εποχή που στην Ελλάδα η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες θεωρείται παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υπάρχει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ.
 Στον ίδιο κόσμο που περιλαμβάνονται μέσα στους λαβυρίνθους του facebook οι πρόθυμοι χρήστες παραθέτουν κάτι που οι μυστικές υπηρεσίες πάντα ήθελαν. Την κοινωνική μας δικτύωση, δηλαδή σε απλά ελληνικά τους φίλους μας, τους φίλους των φίλων μας και πάει λέγοντας.
 Στην ουσία σημαίνει την χαρτογράφηση των κοινωνικών δομών και σχέσεων. Μπορεί να φαντάζει αόριστος ένας στόχος τέτοιου είδους αλλά γίνεται απόλυτα κατανοητή η επιδίωξη του αν αναλογιστούμε ότι η Αλ Κάιντα συνίσταται σε ακριβώς τέτοιου είδους σχέσεις. Όχι μόνο από ιεραρχία αλλά από κύκλους γνωστών και φίλων. Θα μου πείτε ότι η Αλ κάιντα γνωρίζονται μέσω του facebook; Φυσικά και όχι. Θα αρκούσε όμως ένα αρκετά απρόσεκτο μέλος για να ξετυλιχτεί το κουβάρι μιας ενέργειας της οργάνωσης.
 Αυτό ίσως είναι το χειρότερο, ότι τίποτα δεν αποκλείει το γεγονός να εντοπίζονται από τώρα ορισμένοι χρήστες που στο μέλλον πιθανό να αποτελέσουν πρόβλημα για τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αν αυτό σας θυμίζει την ταινία Minority Report δε θα έχετε και τόσο άδικο.
 Το facebook είναι μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε το 2004. Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε δίκτυα που έχουν ταξινομηθεί με βάση την περιοχή διαμονής, την επαγγελματική δραστηριότητα ή ακόμα και του σχολείου τους ώστε να επικοινωνούν με άλλους χρήστες, να στέλνουν προσκλήσεις, να ενημερώνουν το προφίλ τους και να αποδέχονται ή να απορρίπτουν εφαρμογές που τους στέλνουν άλλοι χρήστες.
 Ιδρυτής ή επινοητής(αν και η επινόηση αμφιλέγεται) είναι ο Μάρκ Ζουκερμπεργκ ο οποίος ήταν φοιτητής του Harvard. Πρώτος επενδυτής ήταν ο Πίτερ Θίελ. Ο Πήτερ Θίελ έχει θέση διευθύνοντος συμβούλου στη γνωστή PayPal και θέση διοίκησης στην ακραία νεοσυντηρητική «δεξαμενή σκέψης» Vanguard PAC.
 Σήμερα μετά από 4 χρόνια το facebook έχει 100εκ. ενεργούς χρήστες και είναι το 4ο πιο πολυσύχναστο site στον κόσμο. Επίσης καθημερινά ανεβαίνουν περισσότερες από 24εκ. φωτογραφίες (Πηγή. http://www.facebook.com/press/info.php?statistics )
 Όπως και στα περισσότερα παραμύθια έτσι και εδώ υπάρχει ένας δράκος ο οποίος κρύβεται καλά για την ώρα. Το πρώτο δείγμα του δράκου εμφανίζεται στο δεύτερο γύρο χρηματοδότησης που έλαβε η Facebook Inc ύψους 12,7εκ. δολαρίων. Η εταιρεία που επένδυσε ήταν η Accel Partners με πρωτοβουλία του μάνατζερ της Τζέιμς Μπράιερ. Σήμερα ο κ.Μπράιερ είναι μέλος του ΔΣ της Facebook Inc. Ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος στο ΔΣ της εταιρείας National Venture Capital Association. Συνυπηρέτησε στο ΔΣ μαζί με το παιδί θαύμα της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Γκίλμαν Λούι, ο οποίος ξεκίνησε από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών παιχνιδιών και έφτασε να γίνει διευθύνων σύμβουλος στην In-Q-Tel μιας εταιρείας που ίδρυσε η CIA με στόχο μεταξύ άλλων και την εξόρυξη πληροφοριών από το διαδίκτυο…
 Η In-Q-Tel αυτοπροσδιορίζεται ως μη κερδοσκοπική η οποία «εντοπίζει και συνεργάζεται με εταιρίες που αναπτύσσουν τεχνολογίες αιχμής και βοηθά το πέρασμα αυτών των λύσεων στη CIA και στον ευρύτερο χώρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ώστε να επεκτείνουν τη δράση τους». Πηγή: http://www.iqt.org/mission/our-aim.html 
 Μια από τις πολλές θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από σοβαρές αλλά και από ελεγχόμενες πηγές, είναι πως το facebook ήρθε να αντικαταστήσει το ΤΙΑ(Total Information Awareness), ένα πρόγραμμα του Υπ.Άμυνας των ΗΠΑ με στόχο τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Τα σχέδια για το ΤΙΑ διέρρευσαν στον τύπο των ΗΠΑ το 2003 και προκάλεσαν αναταραχή στην αμερικανική κοινή γνώμη . Επισήμως το πρόγραμμα ακυρώθηκε, ανεπισήμως μπορεί να συνεχίζεται με άλλο όνομα….σας έρχεται στο μυαλό κάποιο;;;
 Το ΤΙΑ ήταν δημιούργημα μιας υπηρεσίας του Υπ.Άμυνας της DARPA(Defense Advanced Research Projects Agency). Διευθύντρια εκεί ήταν η δρ. Ανίτα Τζόουνς, η οποία ήταν παλιά γνώριμη με τον κ.Γκίλμαν Λούι που αναφέραμε προηγουμένως. Και οι δύο τους συνεργάζονται μια χαρά στην In-Q-Tel της εταιρείας δηλαδή που δημιούργησε η CIA.
 Επίσης η κ.Τζόουνς είχε συνεργαστεί με τον κ.Μπράιερ ο οποίος ήταν από τους πρώτους χρηματοδότες του facebook. Η Τζόουνς και ο Μπράιερ είχαν βρεθεί στο ΔΣ της BBN Technologies μια από τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του διαδικτύου.
Μια πολύ ωραία παρέα όλοι τους…
  Στον εν λόγω χώρο οι περισσότεροι ανυποψίαστοι χρήστες δε διαβάζουν τους όρους χρήσης και πατούν αμέσως το κουμπάκι που γράφει «Αποδέχομαι». Στους όρους χρήσης όμως αναφέρεται ότι οι πληροφορίες είναι πιθανό να διαρρεύσουν προς τρίτους..
 Υπάρχουν χρήστες που έχουν ανεβάσει όλη τους την προσωπική ζωή, φωτογραφίες από την παιδική ηλικία μέχρι από τους γάμους τους και τις πιο προσωπικές στιγμές. Άρα ο μεγάλος αδερφός γνωρίζει σχεδόν για τον κάθε έναν εκεί μέσα ποιος είναι, με ποιους έχει σχέσεις, με ποιους έχει αντιπάθειες κλπ κλπ.
 Επίσης στο facebook υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες μέσα από μια πολύ καλή βάση δεδομένων να μπορεί να καταλαβαίνει τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, τις σεξουαλικες μας φαντασιώσεις, το αν είμαστε χρήστες ναρκωτικών, το αν θα θέλαμε να είμαστε χρήστες, το αν είμαστε εν δυνάμει τρομοκράτες…
 Μια αθώα κίνηση λοιπόν από έναν φοιτητή του Harvard που θα βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν παλιούς γνωστούς και ξεχασμένους φίλους ή μια τρομακτική επιχείρηση φακελώματος και μάλιστα με την αποδοχή μας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να κρίνει τι είναι και τι όχι.
Πληροφοριακά πάντως στη δίκη του ιδρυτή του facebook ενάντια στους φερόμενους ως συνιδριτές και πρώην συμφοιτητές του, ο κ.Ζουκερμπεργκ έχει την στήριξη διαφημιστικών εταιριών, ασφαλιστικών εταιριών και (πολύ σωστά το μαντέψατε) των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ…..

Το παραπάνω κείμενο περιέχει στοιχεία που πάρθηκαν από το περιοδικό GEO

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθέτεις, καθώς μας αποτρέπεις παράλληλα από την πιθανή εγγραφή μας στο περιβόητο facebook, όμως νομίζω πως το όλο θέμα είναι κομματάκι υπερβολικό.
Και εξηγώ.
Πώς είναι σίγουρος ο "μεγάλος αδερφός" ότι όποιος γράφεται εκεί μέσα δίνει και τα αληθινά στοιχεία του;
Το δίκτυο είναι χώρος εικονικός, άπιαστος δηλαδή, οπότε κάθετι που σχετίζεται με προσωπικά δεδομένα είναι απλά μια δήλωση στον αέρα χωρίς φυσικά να ανταποκρίνεται στα αληθινά στοιχεία της ταυτότητάς μας.
Θέλω να πω ότι δεν είναι και τόσο εύκολος (όσο αφήνουν να νομίζεται) ο έλεγχος των προσώπων μέσω διαδικτύου.
Ποιά είναι η γνώμη σου;

Νηριίς

Ερμής είπε...

Σιγουρα πολλοί δε δίνουν τα πραγματικά τους στοιχεία,
όμως φίλος προγραμματιστής μου έχει πεί οτι στη συγκεκριμένη σελίδαόταν μπαίνεις και ανοίγεις εφαρμογές κάποια λίγα Κbytes φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Επίσης είχε ειπωθεί στη δίκη οτι όταν κάνεις register πιθανό υπάρχει λογισμικό που μπορεί μέσω του λογαριασμού σου να ελέγχει τον εκάστοτε υπολογιστή που χρησιμοποιείς.
Σίγουρα δεν είναι εύκολος ο έλεγχος, αν όμως έχεις να κάνεις με δισεκατομμύρια απο πίσω και μυστικές υπηρεσίες...τίποτα δεν είναι δύσκολο....

Ανώνυμος είπε...

Μου φαίνεται ότι η λέξη κλειδί για το θέμα είναι ο "προγραμματιστής".
Ένας γνώστης δηλ. της τεχνολογίας.
Και γω δεν γνωρίζω τεχνικά, οπότε δεν μπορώ να ξέρω τί συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Πάντως καλά κάνεις και το θίγεις...

Νηρηίς

Ερμής είπε...

Ακριβώς.
Όμως δεν είναι μόνο θέμα τεχνικό. Είναι και θέμα κοινωνικό.
Όταν πχ σε μια εφαρμογούλα σε καλεί να απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις είνια διόλου απίθανο αυτές να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Το θίγω μετά απο το άρθρο που διάβασα στο GEO και με προβλημάτισε.
Σε ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Να είσαι πάντα καλα Νηρηίδα.

Ανώνυμος είπε...

Να είσαι και συ καλά.
Επίτρεψέ μου άλλο ένα σχόλιο. Το θέμα όπως λες, δεν είναι κοινωνικό μόνο εξαιτίας των κινδύνων παρακολούθησης και διακίνησης των προσωπικών δεδομένων, αλλά κυρίως λόγω του φαινομένου πλέον -σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους χαρακτηρίζεται δυσάρεστο- να ζούμε μέσα στο δίκτυο.
Κάτι τέτοιο και για μένα είναι λυπηρό. Τί είναι αυτό δηλαδή που μας κάνει να ζητούμε τη γνωριμία με άλλους ανθρώπους μέσα από εικονικά δεδομένα, ψευδώνυμα και ψεύτικες φιγούρες;
Γιατί δεν μας ικανοποιεί άλλο ο τρόπος προσέγγισης του άλλου ανθρώπου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή διά ζώσης;
Γιατί δεν επιθυμούμε να δούμε τον άλλον από κοντά, να τον ακούσουμε και να τον χαιρετήσουμε αγγίζοντάς τον;
Αναρωτιέμαι γι' αυτό, εννοώντας φυσικά τις σχέσεις όλων των ειδών, από κοινωνικές, τυπικές, φιλικές μέχρι και τις ερωτικές.

Μοιράζομαι μαζί σου τις παραπάνω σκέψεις δεδομένου ότι το δίκτυο δεν είναι πια απλώς ένας εικονοτόπος όπου κανείς μπορεί να μάθει, να πληροφορηθεί και να ενημερωθεί, αλλά κατάντησε τρόπος ζωής, που αλλοιώνει την φυσική μας συμπεριφορά και μερικές φορές μας αποπροσανατολίζει.

Νηρηίς

Ερμής είπε...

Αυτό είναι πολύ λυπηρό.
Έκαναν την κοινωνία μας έτσι ούτως ώστε να βρίσκει πιο εύκολη την απ΄ροσωπη επικοινωνία.
Πρώτα τα λεγόμενα chat rooms μετά τα date rooms και τώρα το facebook,Hi5 κλπ κλπ.
Τώρα όμως είναι πολύ χειρότερο διότι αρχίζει να εμφανίζει, πάθη αδυναμίες κλπ κλπ.
Κατα τη γνώμη μου κομβικό σημείο είναι το πρώτο big brother που παίχτηκε στην Ελλάδα. Απο τότε μάθαμε την παρακολούθηση έστω και υποσεινήδητα.
Είμαι 25 ετών και βλέπω πόσο έχουν αλλάξει τα παιδιά απο τότε που ήμουν εγώ 17-18. Είναι πάρα πολλά τα 6-7 χρόνια???Δε νομίζω.
Διάβασε το πρώτο άρθρο που δημοσιέυτηκε στο ιστολόγιο τον Φεβρουάριο. Λέω κάποιες προσωπικές απόψεις περι του θέματος αλλά ρίχνω στο τραπέζι και σχετικούς προβληματισμούς.
Σε ευχαριστώ για τις ερωτησεις.