Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η προβοκάτσια, που μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν στην ειρηνική συγκέντρωση των κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα, δεν περιορίστηκε μόνο στην προσπάθεια καπελώματος της εκδήλωσης, ούτε στην επιχείρηση δημιουργίας επεισοδίων.

Μέλη της εν λόγω οργάνωσης προπηλάκισαν τον Πρόεδρο της Νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ. (ΝΕ.Ο.Σ.) Γιάννη Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος βρέθηκε εκεί για να συμπαρασταθεί στα αιτήματα των κατοίκων.

Τα αυτονόητα αιτήματα των κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα και η προσπάθειά τους να απαλλαγούν από την μάστιγα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης που πλήττει την γειτονιά τους, δεν έχουν καμία σχέση με το περιθώριο, τις ολοκληρωτικές νοοτροπίες και τις πρακτικές τρομοκρατίας.

Αν κάποιοι θέλουν με τον οποιοδήποτε τρόπο, να προβάλλουν αυτά τα αιτήματα, ως περιοριζόμενα σε ένα περιθώριο, η πραγματικότητα θα τους διαψεύδει όλο και συχνότερα.

1 σχόλιο:

Οι "άθλιοι"! είπε...

Οι "άθλιοι"! 6/12/2008

Δεκατρείς μέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Espresso» και τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, ύστερα από την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, των «ομήρων» του Αγίου Παντελεήμονα, ο κοινωνικός ιστός στο δεύτερο μεγάλο γκέτο της πόλης μοιάζει με καζάνι που βράζει! Μπορεί οι αλλοδαποί να σκόρπισαν από την πλατεία, λόγω των αυξημένων πεζών περιπολιών στην περιοχή, και η γωνία όπου κούρνιαζαν στο πλάι του ιερού ναού να καθαρίστηκε και να ασφαλίστηκε με λουκέτο, ωστόσο εξαθλιωμένοι οικονομικοί μετανάστες συνεχίζουν να στοιβάζονται στα πεζοδρόμια και στο περιβόητο τριώροφο της οδού Πιπίνου.

Οι Ελληνες κάτοικοι ασφυκτιούν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Η δυσοσμία από τη μαζική διαμονή σε δυάρια-τρώγλες δεν εξαφανίστηκε μετά τα εφήμερα μέτρα της αστυνομίας και τα παχιά λόγια των πολιτικών και των υπευθύνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενώπιον μιας εικονικής πραγματικότητας και φαινομενικής κοινωνικής συνοχής, που δεν θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί από αυτούς συγκεντρώνονται «κρυφά» τα βράδια προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια νέα, δυναμική γυναίκα που έχει χάσει τον ύπνο της προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημά της. Η Αλίκη Παπαδάκη μάς άνοιξε το σπίτι της και μας άφησε να φωτογραφίσουμε τα σημεία που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από την υγρασία που προκαλείται από τις σπασμένες σωληνώσεις της αποχέτευσης του «αμαρτωλού» τριώροφου. Δυστυχώς για εκείνη, το διαμέρισμά της το χωρίζει μια μεσοτοιχία από την απόλυτη παρακμή. Από το κτίριο όπου κοιμούνται οι εκατοντάδες αλλοδαποί σε συνθήκες που υποβιβάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

«Δεν με ενοχλούν οι άνθρωποι. Με ενοχλεί η άθλια κατάσταση στην οποία ζουν οι ενοικιαστές. Ζω παγιδευμένη δίπλα σε μια εστία μόλυνσης. Δεν μπορώ να ανασάνω μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Μέχρι και το Υγειονομικό έφερα για να ελέγξει την όλη κατάσταση. Εφριξαν» καταγγέλλει αγανακτισμένη η κυρία Παπαδάκη και συμπληρώνει: «Εχω φτάσει στο σημείο να φοβάμαι για την υγεία μου».
Από το μπαλκόνι της μπορεί να δει κανείς κουβέρτες, σακούλες, ακαθαρσίες και ανθρώπους, ναυάγια της ζωής, να κοιμούνται ανάμεσά τους. «Με τα ίδια μου τα μάτια είδα αλλοδαπούς να κτηνοβατούν και να σφάζουν τα πρόβατα. Ισως να είναι μέρος της κουλτούρας τους, αλλά πρέπει να σεβαστούν και τη δική μας υπόσταση. Το μόνο που ζητάμε είναι η αρμονική συνύπαρξη. Δεν είμαι ρατσίστρια. Οποιος όμως θεωρεί το αντίθετο, ας προσπαθήσει να ζήσει για μία ημέρα μέσα στο σπίτι μου» καταλήγει απογοητευμένη η κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα.

Την ερχόμενη Δευτέρα (8 Δεκεμβρίου) το απόγευμα οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της περιοχής έχουν εξαγγείλει νέα κινητοποίηση. «Θα κατέβω ξανά στο δρόμο. Η κατάσταση έχει... τραβήξει. Θέλουμε να αναπνεύσουμε» δηλώνει η κυρία Ρούλα που μένει ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Το ίδιο αγανακτισμένη φαίνεται να είναι και η κυρία Ευτυχία. «Είμαι γέννημα-θρέμμα της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Πονάω που βλέπω τη γειτονιά μου να υποβαθμίζεται. Κάποτε εδώ ήταν το δεύτερο Κολωνάκι. Σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται από τις πλέον κακόφημες συνοικίες. Παρά την ηλικία μου, θα κατέβω κι εγώ στο δρόμο τη Δευτέρα».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ - ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ
δείτε περισσότερα http://espressonews.gr/default.asp?pid=21&la=1&catid=1&artid=891168&pg=2