Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ «Ο Τρεμόπουλος είναι υποχείριο των Αμερικανών»


Συνέντευξη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

«Πολιτικάντη» και «υποχείριο των Αμερικανών» χαρακτηρίζει τον ευρωβουλευτή των οικολόγων πρασίνων κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο ο διεθνώς αναγνωρισμένος ποιητής – συγγραφέας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας στις εθνικές εκλογές 2007 κ. Νάνος Βαλαωρίτης, δισέγγονος του μεγάλου μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Ο κ. Νάνος Βαλαωρίτης μιλώντας για τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο κάνει λόγο γι α «κρατικοδίαιτο επαγγελματία πολιτικό» ο οποίος «μπορεί να συμμαχήσει ακόμα και με το διάβολο για να πετύχει τους σκοπούς του». Αναφερόμενος δε στο κόμμα των οικολόγων πράσινων υπό την ηγεσία του κ. Τρεμόπουλου, μιλά για «δούρειο ίππο των μεγάλων συμφερόντων» κατηγορώντας τον ίδιο για σταλινικές μεθόδους και πρακτικές.

Ο κ. Βαλαωρίτης αποτελεί μια πολύ σημαντική προσωπικότητα των ελληνικών και διεθνών γραμμάτων. Με φιλολογικές και νομικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Σορβόνης, δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία και Γραφή στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και διηύθυνε στην Ελλάδα επί μακρόν τα πρωτοποριακά περιοδικά «Πάλι» και «Συντέλεια». Έχει τιμηθεί με τρία κρατικά βραβεία, ενώ το 1996 του απονεμήθηκε το βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Ποίησης, με το οποίο είχαν τιμηθεί προηγουμένως οι Λόρενς Φερλινγκέτι και Άλεν Γκίνσμπεργκ.

Πώς κρίνετε τη συνολική παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων μετά τις ευρωεκλογές;

Οι οικολόγοι Πράσινοι όταν μιλούν για τα οικολογικά θέματα μιλάνε καλά. Είναι καταρτισμένοι από χρόνια. Από τη στιγμή όμως που θα τους ρωτήσεις γιατί τα πράσινα κινήματα στην Ευρώπη είναι ανθελληνικά και δείχνουν έντονη ανθελληνική στάση σε όλα τα θέματα, εκεί τα χάνουν και αρχίζουν να μπερδεύονται. Εκεί φαίνεται τι είναι και αυτοί οι ίδιοι και τι πιστεύουν. Ταυτίζονται με τις ανθελληνικές θέσεις των Γερμανών και των Γάλλων Οικολόγων. Αισθάνθηκα ότι η ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων είναι κάτω από το δάκτυλο των Αμερικανών.

Θεωρείτε δηλαδή ότι η ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα;

Ασφαλώς. Κυρίως ο κ. Τρεμόπουλος, που είναι υποχείριο της πολιτικής των ΗΠΑ. Έχει σταλεί από τον Τζόρτζ Σόρος στην Αμερική για να του κάνουν υποτίθεται αυτοπληροφόρηση, αλλά φαντάζομαι και κάποια μικρή πλύση εγκεφάλου, αλλά δεν τη χρειαζόταν καν. Ήταν έτοιμος. Τι θέλετε να πω πλέον για πράσινο κόμμα; Θα γίνει παίγνιο των μεγάλων και ισχυρών ρευμάτων. Η οικολογία εξαφανίζεται σε αυτά τα διαβούλια.

Πώς πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο;

Ως δούρειος ίππος των μεγάλων συμφερόντων. Έβλεπα τη συνέντευξη που έδωσε ο Τρεμόπουλος στην Κύπρο. Ο λόγος του ήταν πολύ καλός μέχρι που τον ρώτησαν για τα ευρωπαϊκά κόμματα και τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Εκεί τα έχασε, διότι είναι μπλεγμένος μέσα σε αυτή την ιστορία. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τον πολιτικάντη και να πω εκείνα τα πράγματα που μπορεί να πει ένας Τρεμόπουλος.

Δηλαδή μας λέτε ότι ο κ. Τρεμόπουλος είναι πολιτικάντης;

Βεβαίως. Φυσικά. Όλοι αυτοί ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική. Είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Και ο Νίκος Χρυσόγελος είναι, όπως και ο Τάσος Κρομμύδας. Όλοι της ομάδας Τρεμόπουλου. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν ανήκουν στην ομάδα Τρεμόπουλου, που είναι αληθινοί και αυθεντικοί.

Θεωρείτε ότι οι ψηφοφόροι ξεγελάστηκαν από τον κ. Τρεμόπουλο;

Βεβαίως. Το σύστημα έτσι λειτουργεί. Στην αρχή όταν χρησιμοποίησαν το όνομά του, δεν έλπιζαν ούτε 3.000 ψήφους και τελικά πήρα 75.000. Ήμουν μια εγγύηση ότι δεν πρόκειται περί φολκλόρ ή μία κίνηση για εμπορικούς σκοπούς. Αυτό ήταν έκπληξη. Έπειτα από αυτό άρχισαν οι επιθέσεις.

Όταν μιλάτε για επιθέσεις τι εννοείτε;

Μόλις έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει ψητό στους 75.000 ψηφοφόρους, τότε άρχισε ο πόλεμος. Άρχισαν να με κατεδαφίζουν με ειρωνεία, με υπονοούμενα. Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Είδα όλα τα mails του Τρεμόπουλου που έστελνε σε διάφορε στελέχη του κινήματος, στα οποία έλεγε ότι επωφελήθηκα βάζοντας υποψηφιότητα για να πουλάω τα βιβλία μου! Σε κάποια συγκέντρωση στελεχών του κόμματος δεν δίστασε να πει ότι πρέπει να «το βουλώσω». Αυταρχική συμπεριφορά που θυμίζει σταλινικές τακτικές. Πότε να βρίζεις, πότε να γλείφεις, πότε να εξορίσεις.

Τι επιδιώκει με αυτές τις κινήσεις ο κ. Τρεμόπουλος; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του;

Η προσωπική του προβολή και η προσωπική του καριέρα. Η οικολογία πουλάει και ήδη έχει ζήσει από αυτή. Είχε την «Αντιγόνη», μια ΜΚΟ, που πληρωνόταν από τα υπουργεία. Το ίδιο και η ΜΚΟ του Χρυσόγελου, που ήταν στα μέσα και στα έξω με τα υπουργεία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κρατικοδίαιτοι και συνηθισμένοι σε αυτές τις σχέσεις με την εξουσία. Την ξέρουν πολύ καλά. Εμένα με έβλεπαν ως άσχετο, από τον οποίο κινδύνευαν οι καριέρες τους.

Πριν από τις ευρωεκλογές ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τις θέσεις του κ. Τρεμόπουλου για το Σκοπιανό. Μας περιμένουν και άλλες εκπλήξεις από τον ίδιο;

Ο κ. Σόρος στηρίζει οικονομικά τα Σκόπια. Ο ίδιος άνθρωπος έδωσε υποτροφία στον Τρεμόπουλο. Τι άλλο να σας πω; Παίζει το παιχνίδι των Αμερικανών, όπως σας τόνισα από την αρχή.

Πού εκτιμάτε ότι θα κυμανθούν οι εκλογικές επιδόσεις των Οικολόγων Πρασίνων στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Νομίζω ότι θα υπάρξει πτώση των εκλογικών ποσοστών. Εγώ αρνήθηκα να μπω στο ευρωψηφοδέλτιο για να μη νομιμοποιήσω την εκλογή μου. Φοβάμαι ότι ξεφούσκωσε η πολιτική παρουσία του κ. Τρεμόπουλου. Το όνειρό του ήταν μια καρέκλα που δεν ξέρουμε και πώς θα τη χρησιμοποιήσει.

Δηλαδή όλα γίνονται για μια καρέκλα;

Και όχι μόνο για αυτήν. Είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα. Όλα αυτά γίνονται για την εξουσία, η οποία είναι και οικονομική, καθώς είναι πολλά τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία του κόμματος. Τρία πράγματα είναι ανίκητα στον κόσμο τούτο: το χρήμα, ο χρόνος και η ηλιθιότητα!

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να δούμε τον κ. Τρεμόπουλο να αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο στο μέλλον;

Δεν είναι απίθανο κάτι τέτοιο. Ο Τρεμόπουλος θα μπορούσε να συμμαχήσει και με το διάβολο για να πετύχει τους σκοπούς του. Όπως λένε και οι Άγγλοι «business as usual».

Τελευταία υπήρξε πολλή συζήτηση για το αν αποχωρείτε από τους Οικολόγους Πράσινους. Τι ισχύει τελικά;

Παραμένω ένα απλό μέλος γιατί με θέλει το αντιτρεμοπουλικό ρεύμα που δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Παίρνω απόσταση από την πολιτική. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκήσω κριτική ως ενεργός πολίτης, την οποία θα συνεχίζω να εκφράζω όλο και πιο έντονα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για δείτε εδώ τι γλύψιμο ρίχνει στον Σαμαρά ο Βαλαωρίτης. Να τον χαίρονται οι ΟΠ που τον είχαν στο Ευρωψηφοδέλτιό τους.(http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3810&Itemid=48)
Λέει:'''''Ο Σαμαράς έχει έναν πολιτισμό στην ανατροφή του και στον τρόπο του, διαβάζει βιβλία, μία τέτοιου είδους προσωπικότητα είναι σίγουρα πιο κατάλληλη από άλλους που είναι εντελώς άσχετοι, όπως ήταν οι πρόσφατοι, από τον Βενιζέλο μέχρι τον Βουλγαράκη. Ο υπουργός δεν είναι μόνο αρμόδιος για τα σπασμένα μάρμαρα. Πρέπει να διαθέτει σύγχρονο και δίκαιο κριτήριο, να μην παρασύρεται από κλίκες και κυρίως από την εμπορευματοποίηση και την άποψη πως «ό,τι πουλάει πρέπει και να προωθείται