Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

6 ΕΛΑΣιτες - 6 Διαφορετικές απόψεις για τις γερμανικές απώλειες

Καμαρώστε τις ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ απόψεις 6 ΕΛΑΣιτών για την υποτιθέμενη μάχη του ΕΛΑΣ την 21/6/1943 στο Σαραντάπορο .

Δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑ στοιχείο που να συμφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά :

-τη διάρκεια της μάχης ( 4ωρη έως 7ωρη) :D

-τους νεκρούς Γερμανούς (ούτε καν αναφερόμενος (όλοι) μέχρι 37, 100,115 ή 200 !!!!!!!) :D

-τους αιχμαλώτους Γερμανούς (ΟΥΔΕΙΣ, 78, 85, 87, 90 .............) :D

-τα λάφυρα ( ο Νο 1 λέει ΜΟΝΟ για παγούρια και αναπτήρες, ο Νο 2 για ρούχα και φάρμακα και ο Νο 3 για πολυβόλα, όλμους ,αεροπλανοφόρα :D κλπ ...............) :D

Ο καθένας τους λέει ότι γουστάρει. Η επιστημονική φαντασία στη δόξα της. Τα σχόλια δικά σας.....................
(ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ "ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ"........... θα την είχαμε κάτσει τη βάρκα.....!!!!!!) :D :D :D


Εκδοχή υπ' αριθμ. 1- συμμετέχοντος στη μάχη
Τον Ιούνιο του 1943 μια Γερμανική φάλαγγα κατευθυνόταν από την Ελασσόνα για τα Σέρβια. Θα περνούσε από το δρόμο Σαραντάπορο - Λαβανίτσα. Όταν έμαθαν αυτή την πληροφορία οι αντάρτες της εθνικής αντίστασης, έδωσαν εντολή να τη χτυπήσουν. Εγώ συμμετείχα στην επιχείρηση ως αρχηγός μιας από τις τρεις δεκαρχίες που είχαμε κάνει στο χωριό. Τη δεκαρχία αποτελούσαμε εγώ, ο Κούτσιανος Στέργιος, ο Νέστορας Θανάσης, ο Παπαθανασίου Ιωάννης (Τζέκος), και ως σύνδεσμος ο Παπαδόπουλος Αχιλλέας και άλλοι που τώρα δε θυμάμαι. Την ώρα που η γερμανική φάλαγγα πλησίαζε στο χωριό Λαβανίτσα, επιτεθήκαμε. Η φάλαγγα διαλύθηκε, σκοτώθηκαν όλοι οι Γερμανοί και κάψαμε όλα τα αυτοκίνητα. Κάψαμε πάνω από ενενήντα αυτοκίνητα.Από τους σκοτωμένους Γερμανούς πήραμε πράγματα (παγούρια, αναπτήρες ρολόγια κλπ), παρά το ότι είχαμε εντολή να μην πειράξουμε τίποτε. Όταν ήρθαμε στο χωριό καθένας τα έκρυψε, όπου μπορούσε. .
Οι Γερμανοί, μετά το γεγονός, άρχισαν να ελέγχουν την περιοχή, για να βρουν αυτούς που επιτέθηκαν στη φάλαγγα. Για πολλές μέρες έφταναν μέχρι το Πολύραχο, αλλά δεν περνούσαν για το χωριό……………………………….
πηγή :
http://www.delino.gr/istoria/2ist_katoikon.htm#Αφήγηση%20του%20Παπαθανασίου%20Θανάση%20(Διάκου)
Εκδοχή υπ' αριθμ. 2 –συμμετέχοντος στη μάχη
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 21 ΙΟΥΝΗ 1943
Όλες οι πληροφορίες που ειχε ο μόνιμος ΕΛΑΣ απο την κομ. οργάωση Σερβίων μαρτυρούσαν πως στις 21 του Ιούνη μία ισχυρή Γερμανική δύναμη με αυτοκίνητα θα κινούνταν προς το Σαραντάπορο. Στις 19 του Ιούνη πήρα διαταγή απ’τον μόνιμο ΕΛΑΣ να βρίσκομαι με το τάγμα μου στο σημείο Κλίτη-Ντουβρό Σαρανταπόρου. Το πρωί της 20 Ιουνίου βρισκόμουνα στο σημείο συγκέντρωσης. Εδώ συνσντισα τον Αντώνη Παλάντζα και τον Νίκο Ξυνό που με κατατόπησαν σχετίκα με τη διάταξη του ΕΛΑΣ και μου υπόδειξαν την διάταξη του τάγματος μου. Η διάταξη που ειχε πάρει το τάγμα μου ήταν να πιάσω το αντέρισμα απ’το Παλάτι του μέχρι την Κασιάνητης Λάβας. Όλα εκεινα τα υψώματα δέσποζαν το δημόσιο δρόμο. Ο μόνιμος ΕΛΑΣ ειχε την παρακάτω διάταξη. Το ύψωμα πάνω απο το παλάτι του βασιλιά που θα χτυπούσε το δρόμο Σέρβια Ελασσόνα. Στα βράχια του Σαρανταπόρου το κρατούσε ο Μπαντέκος Νίκος με το τάγμα του. Το τμήμα του Στάμκου Μήτσιου, (Ζωηρός)κρατούσε το απέναντι μέρος του δημοσιού δρόμου για να χτυπά το στενό με της πολλές απότομες στροφές του Σαρανταπόρου. Στην τοποθεσία Κοκκινάδες βρίσκονταν μία εφεδροελασίτικη διμοιρία με διοικητή τον Γιάννη Μπόκκα. Τη μεγάλη στροφή του δημοσιου δρόμου απ’την πλευρά της Ντόβρας Κλίγγοβό θα την χτυπούσε ο Ζαχαρίας Παπαδάκης πρώην αστυνομικός διοικητης του σταθμού χωροφυλακής Λειβαδερού. Το τμήμα του αποτελούνταν απο πρώην χωροφύλακες. Στης 21 του Ιούνη κατά η ώρα 11 ακούστηκαν τα μοτερ της
γερμανικης φάλαγγας. Το σχέδιο της επιχειρησης ήταν να αφήσουμε τον εχθρό να περάσει μέσα στο στενό του Σαρανταπόρου. Ο εχθρος έπεσε στη φάκα μας. Η μάχη ήταν σκληρή. Οι Γερμανοι αντιστέκονταν λυσσασμένα. Ομως κατω απο τα δραστικά μας πυρά δεν μπόρεσαν να γλυτώσουν. Οι απώλειες του εχθρου ήταν 200 νεκροι και 85 αιχμάλωτοι και τραυματίες. Κάψαμε 93 αυτοκίνιτα Τον υματισμό και φαρακευτικό υλικό τα΄πείραμε μαζί μας Δικές μας απώλειες ένας τραυματίας .
πηγή :
Από το βιβλίο του αντάρτη Νίκου Γ Σταθόπουλο διοικητη τάγματος του ΕΛΑΣ
http://pontosandaristera.wordpress.com/ ... /28/aiani/
Εκδοχή υπ' αριθμ. 3 –συμμετέχοντος στη μάχη
Προς
τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης
κ. Ευάγγελον Αβέρωφ
Αθήναι
Κύριε Υπουργέ
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ι. Σαν πρώην μόνιμος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γνωρίζοντας από τη πολύχρονη πείρα την εξαιρετική σημασία που έχει για τη νίκη η εμπιστοσύνη των μαχητών και βαθμοφόρων στους διοικητές τους και στην ανώτατη ηγεσία, τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και των Πατριωτών, που έδωσαν τη ζωή τους στον Αγώνα κατά των ιταλογερμανοβουλγάρων κατακτητών, στη σημερινή κρίσιμη για τη Πατρίδα μας στιγμή, που τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα επιβάλλουν να προπαγανδισθεί σε διεθνή και τοπική κλίμακα η Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και να εκτιμηθεί όσο αξίζει η συνεισφορά της Ελλάδας στο κοινό Συμμαχικό Αγώνα 1941-45, για την αποκατάσταση της αλήθειας θεωρώ πατριωτικό και αγωνιστικό καθήκον μου να αναφέρω έστω και μερικά από τ΄ αναμφισβήτητα γεγονότα της περιοχής που αγωνίσθηκα και μόνον από την αρχή του ένοπλου αγώνα του ΕΛΑΣ, τα οποία αποδείχνουν τη σοβαρή συμβολή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στο Συμμαχικό Αγώνα για τη συντριβή του φασισμό:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
7. Στις 21 Ιούνη 1943 στο Σαραντάπορο βόρεια Ελασσώνας, εκτελώντας διαταγή του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, τα τμήματα του ΕΛΑΣ του Υπαρχηγείου Αμάρμπεη μ΄επικεφαλής τον υπολοχαγό Μπεζεριάνο Ανδρέα, το καπετάνιο δάσκαλο από το Λυκούδι Ελασσώνας Παπακωνσταντίνου Αποστόλη (Πανουργιά) και τον αντιπρόσωπο του ΕΑΜ Στάμκο Μήτσο (Ζωηρό) από τα Σέρβια, εξόντωσαν γερμανική φάλαγγα από 93 φορτηγά με 36 κούρσες, φορτωμένα με οπλισμό - πυρομαχικά - βαρέλια βενζίνης - εκρηκτικές ύλες και στρατιωτικό εφοδιασμό.Σε σκληρή τετράωρη μάχη σκοτώθηκαν 115 γερμανοί και πιάσθηκαν 82 αιχμάλωτοι, ανάμεσα στους οποίους 9 αξιωματικοί. Πάρθηκαν λάφυρα 12 πολυβόλα, 40 αυτόματα, 42 όλμοι, εκατοντάδες ντουφέκια και πιστόλια, κάσσες χειροβομβίδες. Τ΄αυτοκίνητα κάηκαν.. Δυνάμεις ιταλών από την Ελασσώνα χτυπήθηκαν στις Πλακόπετρες και γερμανών από τα Σέρβια νικηφόρα αντιμετωπίσθηκαν με σοβαρές απώλειες. Επί δεκαήμερο η οδική αρτηρία Σέρβια - Ελασσώνα κλείσθηκε. Για ν΄ανοίξει τη συγκοινωνία ο στρατός κατοχής οργάνωσε σοβαρή εκκαθαριστική επιχείρηση με ιταλικές δυνάμεις από την Ελασσώνα και γερμανικές από τη Κοζάνη - Σέρβια. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ προξένησαν στους επιδρομείς σοβαρές απώλειες. ΄Εκαψαν όλα σχεδόν τα χωριά της περιοχής στο πέρασμά τους οι κατακτητές. ΄Όμως ο ΕΛΑΣ εκπλήρωσε με τιμή την αποστολή, που του ανέθεσε το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Συνέβαλε στη παραπλάνηση της γερμανικής διοίκησης , δεν επέτρεψε την μεταφορά στρατευμάτων κατοχής από την Ελλάδα προς βορράν και βοήθησε στη συμμαχική απόβαση στη Σικελία.
Το Συμμαχικό Στρατηγείο έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα:
Αρχηγείο ΕΛΑΣ Χασίων
Διαβιβάσατε τον θαυμασμόν μου και τα θερμά συγχαρητήρια εις όλους τους αρχηγούς και οπλίτας του ΕΛΑΣ διά το ηρωϊκόν αποτέλεσμα μάχης Σαρανταπόρου.
Συμμαχικόν Στρατηγείον Μέσης Ανατολής
ΟΥΪΛΣΩΝ
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Σκόπια 12 Ιούνη 1978
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Θεόδωρος Ε.Καλλίνος-Αμάρμπεης

επιπλέον πηγή: Θ. Καλλίνος «ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ -ΓΡΑΠΤΑ» ,τομ. Ι σελ. 303 -343

Εκδοχή υπ' αριθμ. 4 –συμμετέχοντος στη μάχη
O Ελασίτης Λ. Αρσενίου αυτόπτης μάρτυρας :…..Σκoτώθηκαν 37 γερμανοί και πιάστηκαν 87 αιχμάλωτοι…..(νούμερο που αλλάζει σε άλλη σελίδα του βιβλίου του (!!!!!) σε 85
πηγή : Λάζαρος Αρσενίου "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ" τομ. Α’σελ. 317 και τομ. B’ σελ. 31
Εκδοχή υπ' αριθμ. 5 – διαφόρων συμμετεχόντων στη μάχη
Άλλα πρώην μέλη του ΕΛΑΣ ισχυρίζονται ότι :…..Σκoτώθηκαν περίπου 100 γερμανοί και πιάστηκαν 90 αιχμάλωτοι…..
πηγή : Λάζαρος Αρσενίου "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ" τομ. Α’σελ. 360 -371
Εκδοχή υπ' αριθμ. 6 – του γνωστού μυθομανούς Στέφανου Σαράφη
:…..η μάχη ήταν επτάωρη (!!!!!!) και πιάστηκαν αιχμάλωτοι 78 στρατιώτες…………...
πηγή : Στέφανος Σαράφης "Ο ΕΛΑΣ" σελ. 124, 388


1 σχόλιο:

Άναυδος είπε...

Α ρε Ερμή. Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ παλεύεις (με εξαίρετες εργασίες) να μάθουμε χαζο-λεπτομέρειες για τους πουλημενο-κομμουνιστές.

Καιγόμαστε αγορίνα μου. Καιγόμαστε.
Τόσες 10ετίες είχαμε να μας ταλανίζουν 1-2 ελάχιστες σε πληθυσμό μειονότητες, με τα δικαιώματα που αυτές έδιναν για έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα μας.

Τώρα, εντελώς συνειδητά, με το λαθρονομοσχέδιο και κάποιες άλλες κινήσεις, φτιάχτηκαν κι άλλες μειονότητες εκ του μηδενός, και ήδη αυξήθηκαν πληθυσμιακά σε επίπεδο σημαντικής συνιδιοκτησίας της χώρας ΕΙΔΙΚΑ από γειτονικές μας χώρες (όχι πχ από το Τατζικιστάν).
Έγινε με την σύμπραξη όλων των κομμάτων από ελαφρώς δεξιά του κέντρου έως όλο αριστερά, κυρίως των Κομμουνιστών&Σοσιαλιστών.

Οι ΦΥΤΕΜΕΝΕΣ αυτές μειονότητες ψηφίζουν ήδη (από τις επόμενες Δημοτικές εκλογές) κυρίως... "ζήτω η Αλβανία/το ΠΑΣΟΚ", ως πλέον συνιδιοκτήτες /ψηφοφόροι της χώρας μας σε ένα κρίσιμο 10%.
Σε λίγο, σε 3-5 χρόνια (επόμενες Εθνικές εκλογές) θα είναι το 25% του ενεργού εκλογικού σώματος!

Τι έχετε πάθει οι του "πατριωτικού" χώρου και ασχολείστε (εσχάτως συνεχώς, όλοι) με τα περιφερειακά/φιλολογικά θέματα της πολιτικής;