Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Περιορισμό στη μετανάστευση θέλει η Αυστραλή πρωθυπουργός


Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την ημέρα που η Τζούλια Γκίλαρντ, ανατρέποντας τον Κέβιν Ραντ, αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει στη «μεγάλη Αυστραλία».
Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι η σημερινή Εργατική κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία της Γκίλαρντ, θα αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας η οποία αν συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς ο πληθυσμός της χώρας θα φτάσει τα 35.9 εκατομμύρια κατοίκους από 22 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Σηματοδοτώντας την εγκατάλειψη της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθούσε ο προκάτοχος της, η νέα πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης.


«Δεν υποστηρίζω την ιδέα της μεγάλης Αυστραλίας των 36 και 40 εκατομμυρίων κατοίκων, και πιστεύω ότι θα πρέπει να πάρουμε μια ανάσα και να επιλέξουμε τις κατάλληλες πολιτικές που θα βοηθήσουν σε μια ομαλή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε η Γκίλαρντ, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει ότι «η αύξηση του πληθυσμού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δυνατότητες του περιβάλλοντος, του νερού, της καλλιεργήσιμης γης, των δρόμων και γενικά των υποδομών της χώρας».


Η πιο πάνω αλλαγή πλεύσης στην μεταναστευτική πολιτική κρίθηκε απαραίτητη λόγω των αντιδράσεων που είχε δημιουργήσει η πολιτική Ραντ για την «μεγάλη Αυστραλία» σε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που βλέπουν με μισό μάτι την αύξηση της μετανάστευσης.


Σύμφωνα με μία μελέτη του Θησαυροφυλακίου, ο πληθυσμός της Αυστραλίας θα αυξηθεί από 22 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 35,9 εκατομμύρια το 2050 αν διατηρηθεί η σημερινή μεταναστευτική πολιτική.


Η ίδια μελέτη προβλέπει ότι ο πληθυσμός της Μελβούρνης θα φτάσει το ίδιο χρονικό διάστημα τα 7 εκατομμύρια κατοίκους και το Σίδνεϊ 7,5 εκατομμύρια.


Πέρυσι ο αριθμός των μεταναστών που δέχθηκε η χώρα ανήλθε στις 300.000 άτομα, αριθμός που είναι διπλάσιος από τις γεννήσεις.

Πηγή ΝΕ.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: