Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

H Toυρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την Γαλλία λόγω αρμενικού!


Μείζονα κρίση στις ελληνογαλλικές σχέσεις λόγω αρμενικού ζητήματος με την Τουρκία ανακαλεί επ' αόριστον τον πρεσβευτή της στο Παρίσι εάν η εθνοσυνέλευση της Γαλλίας υπερψηφίσει νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τον «αρνητισμό» ως προς την γενοκτονία των Αρμενίων. Δηλαδή αν αποδεχθεί ότι αξιωματούχοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξόντωσαν συστηματικά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους στο περιθώριο των ρωσοτουρκικών συγκρούσεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο πρέσβυς μας στο Παρίσι θα κληθεί να επιστρέψει στο κέντρο για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Και το μήνυμα είναι ότι αν ληφθεί τέτοιο μέτρο θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή εκπρόσωπος της πρεσβείας στο Παρίσι.

Η ψηφοφορία για τον σχετικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 45.000 ευρώ για τους παραβάτες που αρνούνται το γεγονός της ύπαρξης Γενοκτονίας έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογος νόμος ισχύει στη Γαλλία από το 1990 και για όσους αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το θέμα επανέφερε στην πολιτική επικαιρότητα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αρμενία.

defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: