Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΕΕ: Αναβάλλεται το πετρελαϊκό εμπάργκο στο Iράν

Η ΕΕ κατέληξε σε μία συμφωνία επί της αρχής για την διακοπή μεγάλου μέρους των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, στα πλαίσια της επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για τη βούλησή της να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, αλλά αποφάσισε να αναβάλει έως τη Δευτέρα την απόφασή της για το εμπάργκο κατά των πετρελαϊκών εισαγωγών εξαιτίας της Ελλάδας.


Όσον αφορά την Κεντρική Τράπεζα «το κείμενο (για τις κυρώσεις) θεωρείται πως έχει γίνει αποδεκτό και έχει κλείσει» από τους πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.


Η απόφαση τούτη
θα κυρωθεί επισήμως τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες και θα ακολουθεί κατά πόδας παρόμοιο μέτρο που έχουν αποφασίσει ήδη οι ΗΠΑ.

Η κεντρική ιδέα του ευρωπαϊκού μέτρου είναι να στερέψουν οι πηγές οικονομικής χρηματοδότησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.


Μολαταύτα, οι
κυρώσεις θα είναι μερικές και θα περιορισθούν στις συναλλαγές ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και την Ευρώπη και δεν πρόκειται να πλήξουν άλλους τομείς, οι οποίοι κρίνονται άκακοι, ή που είναι προς ωφελείαν του ιρανικού λαού.

Αυτού του είδους οι δραστηριότητες δύνανται να εξακολουθήσουν ώστε «να επιτρέπουν να μη σταματήσει το νόμιμο εμπόριο» και χάριν αυτού να μπορεί η Τεχεράνη να αποπληρώνει τα χρέη της, τονίζει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.


Στόχος επίσης είναι να πλήξουν και τον σημαντικό τομέα των πετρελαϊκών εξαγωγών της ισλαμικής δημοκρατίας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο ευοδώσουν. Σε αυτές δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή, και για το θέμα αυτό η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ.


«
Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα, το οποίο ακόμη δεν έχει λυθεί, καθώς η χώρα αυτή εξαρτάται κατά μέγα βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο και ζητεί να προβλεφθεί μία μακρά μεταβατική περίοδος έως την έναρξη της εφαρμογής του εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου», υπογραμμίζει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός
Μάριο Μόντι-του οποίου η χώρα είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη-έχει προτείνει την εφαρμογή ενός σταδιακού εμπάργκο, από το οποίο θα εξαιρεθούν οι εξαγωγές που βοηθούν στην αποπληρωμή των χρεών που έχει το Ιράν έναντι της ιταλικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ.

Η Τεχεράνη εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα (το 18% των εξαγωγών της) στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία (180.000 βαρέλια/ημέρα), την Ισπανία (160.000 βαρέλια/ημέρα) και την Ελλάδα (100.000 βαρέλια/ημέρα).



http://www.nooz.gr




4 σχόλια:

Black Angel Syndicate είπε...

Nice :D
Visit back

Nelson είπε...

Hello my dear friend! Have a wonderful and blessed new week! Follow me back please.

Aga είπε...

nice blog...
visit me...

Candra Kirana είπε...

Blog walking.
Please follow me and I will follow back.

Thnks.
http://scorpionkris.blogspot.com/