Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Απίστευτo παρασκήνιο πίσω από τη δίωξη Καπελέρη

Τώρα εμάς γιατί μας μοιάζει με ένα ακόμα βεγγαλικό του συστήματος μια ξαναζεσταμένη υπόθεση που σκάει πάλι στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Ακόμη και το ενδεχόμενο προφυλάκισης αντιμετωπίζει τόσο ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών για Φορολογικά και Τελωνειακά θέμα, όσο και η επικεφαλής των Τελωνείων μετά τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Στο πόρισμά του ο οικονομικός εισαγγελέας λέει ότι δεδομένων των συνθηκών η ζημιά είναι μεγαλύτερη των 15 εκατομμυρίων.

Τώρα η υπόθεση είναι στα χέρια τακτικού ανακριτή ο οποίος θα διενεργήσει την έρευνα, αλλά και ως προς το σκέλος των πιθανών πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση και στην περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

Το παρασκήνιο πίσω απ' την υπόθεση είναι απίστευτο.

Πολλοί είναι εκείνοι που το συνδέουν με την παραίτηση την περασμένη βδομάδα των δύο εισαγγελέων που έκαναν λόγο για παρεμβάσεις στο έργο τους και που μόλις χθες επανήλθαν, αμέσως μετά την δίωξη κατά Καπελέρη.

Όλα ξεκίνησαν μετά την παραίτηση του πρώην Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Δ. Σπινέλη που μετά την αποχώρησή του έκανε την καταγγελία για παγωμένα πρόστιμα για λαθρεμπόριο καυσίμων εναντίων βενζινοπωλών.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για “κουκούλωμα” προστίμων.

Πολλοί μίλησαν και για κόντρα μεταξύ των δύο Γενικών Γραμματέων.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος, ανέφερε ότι υπήρχε πρόβλημα στο περιβόητο σύστημα Ήφαιστος όπου οι βενζινοπώλες έπρεπε να καταχωρούν τα στοιχεία (ακούστε εδώ τι είπε στο Newsit ) και πως δεν υπήρχε λαθρεμπόριο.

Επικαλούμενος τη δυσλειτουργία του συστήματος είχε υποστηρίξει ότι προωθείτε νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το ζήτημα και να μην υποστούν λόγο δυσλειτουργίας δυσβάσταχτα πρόστιμα 3.500 βενζινοπώλες.

Το υπουργείο ζήτησε μετά τη χθεσινή εξέλιξη την παραίτηση του κ. Καπελέρη, εμμέσως όμως πλην σαφώς τον κάλυψε λέγοντας πως η νομοθετική ρύθμιση ήταν εν γνώση των οικονομικών εισαγγελέων που παρ' όλα αυτά προχώρησαν στη δίωξή του.

Τώρα πηγές του υπουργείου λένε ότι και η ρύθμιση ενόψει εξελίξεων παγώνει.

Το θέμα ωστόσο είναι ότι μιλάμε για μια υπόθεση για την οποία μήνες πριν τη δίωξη ήταν ενήμερη η ηγεσία του υπουργείου, προωθούνταν ρύθμιση από το καλοκαίρι για πρόστιμα τα οποία δεν είχαν ακόμη “μπει” επρόκειτο να επιβληθούν από φθινόπωρο.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπουργείου για τη ρύθμιση ήταν ενήμεροι και οι οικονομικοί εισαγγελείς και τελικά ... καταλήγουμε σε δίωξη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών
Μετά την παραγγελία του κ. Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του ΥΠΟΙΚ κ. Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και την επιβολή προστίμων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα.

Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του Οικονομικού Εισαγγέλεα κ. Γ. Πεπόνη – να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.


zeidoron

Δεν υπάρχουν σχόλια: