Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Οι 10 πιο παγωμένες πρωτεύουσες


Με τις θερμοκρασίες στην Αθήνα και σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας να έχουν φτάσει σε χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες μέρες, δε μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι γίνεται στις πιο παγωμένες πρωτεύουσες του κόσμου, εκεί όπου έχουν καταγραφεί μερικές από τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες.


Ειδικά για εσάς που δε σας τρομάζει το κρύο και δεν ταξιδεύετε μόνο εκεί όπου έχει ήλιο και ζέστη, οι προορισμοί που αναφέρει η βρετανική Independent, είναι ιδανικοί για να αποφύγετε τα πλήθη τουριστών και να απολαύσετε… την παγωμένη, άγρια ομορφιά. Απλά φροντίστε να είστε ζεστά ντυμένοι.


10. Warsaw, Πολωνία -29C





Αγαπημένος πολιτιστικός προορισμός της Ευρώπης, η Βαρσοβία τα έχει όλα στο ήμισυ του κόστους, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως μια εξαιρετική επιλογή από μουσεία, πινακοθήκες και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικά αξιοθέατα όπως το Παλάτι του Πολιτισμού και των Επιστημών –το υψηλότερο κτήριο της Πολωνίας και ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της σταλινικής αρχιτεκτονικής- και την πολωνική Εθνική Λυρική Σκηνή.


9. Nuuk, Γροιλανδία -29.5C





Σε ένα φανταστικό παγωμένο τοπίο, το Nuuk είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες πρωτεύουσες του κόσμου. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια βόλτα με ελικόπτερο πάνω από το τεράστιο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας και να κάνει θαλάσσιο σαφάρι στην άγρια φύση για να δει τις φάλαινες να «χορεύουν» στην ακτογραμμή του νησιού. Το Εθνικό Μουσείο, που βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Nuuk, κοντά στο φιόρδ, είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το παγωμένο παρελθόν της Γροιλανδίας και το συναρπαστικό παρόν της.


8. Tallinn, Εσθονία -30C





Το Ταλίν καλωσορίζει τους επισκέπτες του το χειμώνα, στην ιδιαίτερα μαγευτική, χιονισμένη μεσαιωνική παλιά πόλη. Γλιστρήστε στο υπαίθριο παγοδρόμιο και ζεσταθείτε με ένα βαρύ κρασί σε ένα από τα ζεστά καφέ του Ταλίν. Επισκεφθείτε το Ταλίν το χειμώνα για να αποφύγετε τα πλήθη τουριστών που συρρέουν στα μαγαζιά της πόλης για να απολαύσουν φτηνή μπύρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.


7. Vilnius, Λιθουανία -30C





Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, μετά τη θητεία της ως πολιτιστική πρωτεύουσα το 2009 και η πόλη αποτελεί πλέον μια πολύ καλή επιλογή απόδρασης τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα. Σε μικρή απόσταση έξω από την πρωτεύουσα, μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη αλλά απολαυστική βόλτα με snowmobile σε χιονισμένα τοπία και μονοπάτια μέσα σε δάση. Σταματήστε στην παγωμένη λίμνη για να ψαρέψετε στον πάγο για το δείπνο σας και να δώσετε τη λεία σας για μαγείρεμα στο σεφ του ξενοδοχείου σας και στη συνέχεια εξερευνήστε τη νυχτερινή ζωή σε ένα από τα πολλά bars της παλιάς πόλης.


6. Bucharest, Ρουμανία -32C





Το Βουκουρέστι μπορεί να είναι ιδιαίτερα κρύο το χειμώνα, αλλά την άνοιξη η πόλη βάζει τα καλά της και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό. Γνωστό ως «μικρό Παρίσι», αν και με τιμές πολύ μικρότερες από ό, τι στη γαλλική πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι προσφέρει ένα ενδιαφέρον μείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ρομαντική ατμόσφαιρα και επιβλητικά κτήρια από την εποχή του κομμουνισμού που μένουν για να θυμίζουν το παρελθόν της πόλης.


5. Helsinki, Φινλανδία -33C





Η παγωμένη πρωτεύουσα της Φινλανδίας περιβάλλεται από θάλασσα και ένα τεράστιο αρχιπέλαγος, ούσα μια πόλη που συνδυάζει το σκανδιναβικό Urban Chic με εξαιρετική φυσική ομορφιά. Η Βαλτική παγώνει κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα και μπορείτε ακόμη και να κάνετε πατινάζ στο παγωμένο νερό της. Αν πάλι προτιμάτε το χιόνι από τον πάγο, πάρτε ένα ζευγάρι και πηγαίνετε στις κεντρικές πίστες της πόλης στο Central Park. Και αν είστε πραγματικά θαρραλέοι, λάβετε μέρος στις ομάδες χειμερινής κολύμβησης στο κάμπινγκ Rastila για μια πολύ δροσιστική βουτιά.


4. Ottawa, Καναδάς -37C





Οι Καναδοί είναι συνηθισμένοι στο κρύο και εκμεταλλεύονται τον παγωμένο καιρό για να παίζουν το εθνικό τους άθλημα, το χόκεϊ στον πάγο. Παρακολουθήστε ένα παιχνίδι στο Scotiabank Place το γήπεδο της ομάδας Ottawa Senators. Εάν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε οι ίδιοι, πηγαίνετε στο Rideau Canal, που περιλαμβάνεται στη λίστα πολιτιστικής κληρονομίας της UNESO και αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό παγοδρόμιο στον κόσμο.


3. Minsk, Λευκορωσία -40C





Γνωστό για τους φιλικούς του κατοίκους, τους καθαρούς δρόμους και τα όμορφα πάρκα, το Μινσκ δεν είναι από τις πόλεις που κατακλύζεται από τουρίστες, αν και έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη του. Το τσίρκο της πόλης αξίζει μια επίσκεψη και είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό για τα παιδιά. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να παρακολουθήσουν όπερα ή μπαλέτο, με τιμές στα εισιτήρια πολύ πιο χαμηλές από εκείνες των περισσοτέρων πόλεων της Ευρώπης. Στους Λευκορώσους αρέσει η βραδινή διασκέδαση γι’ αυτό μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ένα bar ή club και να πιείτε μερικά ποτά για να ζεσταθείτε.


2. Ulaanbaatar, Μογγολία -49C





Στις όχθες του ποταμού Tuul, η πρωτεύουσα της Μογγολίας περιβάλλεται από τέσσερα ιερά βουνά με πυκνά πευκοδάση στις βόρειες πλαγιές και χλοώδεις στέπες στα νότια. Τα καλοκαίρια, ο καιρός είναι ζεστός, αλλά οι χειμώνες είναι δριμείς, οπότε φροντίστε να φοράτε ζεστά ρούχα από μαλλί καμήλας –όπως οι ντόπιοι.


1. Astana, Καζακστάν -52C





Η πρωτεύουσα του Καζακστάν είναι διάσημη για τη φουτουριστική αρχιτεκτονική της. Ξεναγηθείτε στο παλάτι της Ειρήνης, το Προεδρικό Μέγαρο Ak Orda, ή στο τζαμί Nur-Astana και δείτε πως μια απομακρυσμένη και έρημη περιοχή της ασιατικής στέπας, μπορεί να αναμορφωθεί με τη βοήθεια εκατομμυρίων πετροδολαρίων. Ο πύργος Bayterek, φτάνει τα 105 μέτρα, αποτελεί ένα τέλειο παρατηρητήριο της πόλης και σύμβολό της.

πηγη: Γκρίζος γάτος




3 σχόλια:

j O C y είπε...

You only live once,supportng here.

arie5758 είπε...

very cold place, i'm not sure can be live at that place. thanks for share it :)

researcher είπε...

Be happy everyday.. Keep in touch.