Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Συναγερμός από τον εντοπισμό υδραργύρου σε υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στη Θεσσαλοvίκη




Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό υδραργύρου σε στερεή μορφή στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό «Βενιζέλου». Το εργοτάξιο έχει κλείσει, οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης του υδραργύρου από εξειδικευμένη εταιρία.

Το κομμάτι του υδράργυρου εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών.

Σύμφωνα με Το Βήμα, με εντολή της Επιθεώρησης Εργασίας το εργοτάξιο έκλεισε. Πλέον, όλοι είναι εν αναμονή ενός σχεδίου δράσης για το πώς θα καθαρίσει ο χώρος και θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των εργασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα αέρα που συνελέγησαν δείχνουν ότι η ποιότητά του είναι καλή, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή άρση των ανησυχιών.

Πηγές κοντά στην υπόθεση εξηγούν ότι το στέρεο κομμάτι του υδραργύρου έχει βάρος περίπου 300 γραμμαρίων και η ύπαρξή του σε έκταση ενάμιση στρέμματος είναι μάλλον αναπάντεχη, αφού οι μελέτες του Μετρό δεν είχαν δείξει παρουσία υδράργυρου στο υπέδαφος της πόλης. Βέβαια, όπως τονίζουν, οι γεωλογικές δειγματοληψίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα πάντα.

Όπως επισημαίνουν, μία πρόχειρη ερμηνεία της παρουσίας του θα μπορούσε να είναι ότι ο υδράργυρος αποτελεί εύρημα που αποδεικνύει τις δραστηριότητες αργυροχρυσοχόων στην συγκεκριμένη περιοχή πριν από πολλούς αιώνες, αφού χρησιμοποιείται ως υλικό στην μεταλλοτεχνία.

in.gr