Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουv σοκολάτες!

 

Αυστραλοί ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης στην παραγωγή σοκολάτας λόγω της πολιτικής αστάθειας στις χώρες παραγωγής κακάο και την ραγδαία αύξηση της ζήτησης από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκεστ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι είναι επείγουσα ανάγκη πλέον να εκσυγχρονιστούν οι μέθοδοι καλλιέργειας του κακαόδεντρων προκειμένου μέχρι το 2020 να έχει αυξηθεί η παραγωγή τουλάχιστον κατά το ένα τέταρτο της σημερινής προσφοράς.
Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ότι το κακάο παράγεται από χώρες της Αφρικής και της Βόρειας Ασίας οι οποίες είτε αντιμετωπίζουν μεγάλες κρίσεις στην πολιτική τους ζωή, είτε δεν προσφέρουν κίνητρα στους αγρότες τους να αυξήσουν την παραγωγή και τα έσοδά τους.

«Μία εκτίμηση είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 1.000.000 τόνους τον χρόνο έως το 2020 ενώ το 2010 παρήχθησαν μόλις 3.600.000 τόνοι κακάο», δήλωσε ο καθηγητής κι εξέφρασε τον φόβο ότι εάν δεν γίνει κάτι πολύ σύντομα τότε θα έρθει -στο άμεσο μέλλον- μια ημέρα που η αυθεντική σοκολάτα θα είναι δυσεύρετη.

iefimerida.gr