Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της Aγροτικής Tράπεζας

Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας



Σε συμφωνία για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας με το λιγότερο δυνατό κόστος για το ελληνικό δημόσιο κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά από επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα στελέχη της νομισματικής αρχής με την τρόικα που βρίσκεται από την Τρίτη στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να «κλείσουν» το συντομότερο δυνατόν οι κεφαλαιακές εκκρεμότητες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται ο κ. Στουρνάρας προβλέπει το διαχωρισμό της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» με την πρώτη να απορροφάται από άλλο πιστωτικό ίδρυμα και τη δεύτερη να τίθεται σε εκκαθάριση.

Το ερώτημα ωστόσο είναι ποιο μέρος της ΑΤΕ θα θεωρηθεί «κακό» και ποιο «καλό». Από την αναλογία αυτή θα προκύψει το τελικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας που τελικώς θα πουληθεί.

Κατά ορισμένες πληροφορίες στο παρασκήνιο γίνονται διαπραγματεύσεις για το «κομμάτι» της ΑΤΕ που θα χαρακτηριστεί ως υγιές, ενώ τραπεζικοί κύκλοι δε θεωρούν απίθανο ο υποψήφιος αγοραστής να ζητήσει ένα μέρος του δικτύου ή ακόμη και του προσωπικού να μείνει εκτός του deal.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, χωρίς την έγκριση της τρόικα θεωρείται αδύνατη η προώθηση μίας συμφωνίας.

Έως σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς με επίσημη ανακοίνωσή της έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον της για την Αγροτική και θεωρείται από την αγορά ως ο επικρατέστερος νικητής στην κούρσα της διεκδίκησής της.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο έχει ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης μετά την εφαρμογή του PSI+.

Κύκλοι από τη διοίκηση της τράπεζας δεν αποκλείουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, χωρίς το διαχωρισμό των στοιχείων του ενεργητικού της και την εν συνεχεία πώλησή της.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζουν ότι η λύση που θα «περπατήσει» άμεσα και θα προκαλέσει τις λιγότερες αντιδράσεις στις τάξεις του προσωπικού, προβλέπει την συγχώνευση του ΤΤ με την Εθνική Τράπεζα, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο σύστημα. 
 
vima
  
  
  
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: