Το Ιράν έχει στείλει μια νέα παρτίδα εμπλουτισμένου ουρανίου ως καύσιμο στον αντιδραστήρα ιατρικής έρευνας στην πρωτεύουσά του, δήλωσε ο επικεφαλής της χώρας για τα πυρηνικά, μια ένδειξη ότι η Τεχεράνη τηρεί πεισματική στάση καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεσή της με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τον εμπλουτισμό.
Ο Φερεϊντούν Αμπασί-Νταβανί, επικεφαλής του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν, δήλωσε ότι μια τέταρτη παρτίδα εμπλουτισμένου κατά 20% καυσίμου που παρήχθη μέσα στο Ιράν έχει φθάσει τώρα στον Αντιδραστήρα Ιατρικής Έρευνας της Τεχεράνης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Ιράν λέει πως ο αντιδραστήρας παράγει ιατρικά ισότοπα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Οι δυτικές δυνάμεις πιστεύουν πως το Ιράκ συσσωρεύει εμπλουτισμένο ουράνιο ως εν δυνάμει καύσιμο για πυρηνικά όπλα.
Ένας τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις στη Μόσχα έληξε τον περασμένο μήνα χωρίς καμία συμφωνία. Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαιτούν από το Ιράν να σταματήσει κάθε εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ το Ιράν επιμένει ότι έχει το δικαίωμα για κάποιου βαθμού εμπλουτισμό σύμφωνα με τη Συνθήκη μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών.
Το Ιράν έχει δηλώσει πως είναι πρόθυμο να διαπραγματευθεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου έως και 20%, το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στο βαθμό ουρανίου που απαιτείται για μια ατομική βόμβα.
Ο Αμπασί-Νταβανί δήλωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει με τις τελματωμένες συνομιλίες.
«Καλωσορίζουμε τις συνομιλίες σε κάθε περίπτωση», δήλωσε, σύμφωνα με το Mehr. «Έχουμε υπερασπίσει σθεναρά τη θέση μας και θα συνεχίσουμε με συνομιλίες μέχρις ότου φθάσουμε σε μια λογική λύση».
Ειδικοί επί τεχνικών θεμάτων από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Ιουλίου στην προσπάθεια να διασώσουν τη διπλωματία που αποσκοπεί να επιλύσει την πολυετή διαμάχη.
Ιρανοί βουλευτές δήλωσαν αυτόν το μήνα πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφθεί το ενδεχόμενο να εξοπλίσει το ναυτικό και ερευνητικό στόλο του Ιράν με μηχανές «μη ορυκτών καυσίμων», σε μια προφανή αναφορά στο πυρηνικό καύσιμο.
Τέτοιο πυρηνικό καύσιμο διυλίζεται σε επίπεδο που μπορεί επίσης να είναι κατάλληλο για τον εκρήξιμο πυρήνα μιας πυρηνικής κεφαλής, αναζωπυρώνοντας τους φόβους πως το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ως πρόσχημα για περισσότερο ευαίσθητη πυρηνική δραστηριότητα.
Αλλά ο Αμπασί-Νταβανί, που επιβίωσε δολοφονικής απόπειρας εναντίον του πριν από δύο χρόνια την ευθύνη για την οποία το Ιράν απέδωσε σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, αρνήθηκε πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ένα τέτοιο σχέδιο. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε οποιοδήποτε ειδικό σχέδιο για να κάνουμε κάτι τέτοιο», είπε, σύμφωνα με το Mehr.
«Βέβαια αν θέλαμε ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα συνεργαζόμαστε με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έτσι ώστε τη στιγμή που θα χρειαζόταν, να μπορούν να μας δώσουν το καύσιμο».
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου