Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τέλος το δώρο Xριστουγέννων !!!

Δέσμη μέτρων λιτότητας μέχρι το 2014 ανακοίνωσε ο Μ. Ραχόι. Στο πακέτο περιλαμβάνεται κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων για φέτος και μείωση αδειών στο Δημόσιο. Αύξηση του ΦΠΑ στο 21% και ψαλίδι στις δαπάνες των υπουργείων. Διαδηλώσεις ανθρακωρύχων και ένταση στη Μαδρίτη

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι κατά την ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων στη Βουλή
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι κατά την ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων στη Βουλή
Νέους φόρους και περικοπές - μαμούθ με στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ σε διάστημα δυόμισι ετών ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μία μέρα αφότου απέσπασε από τις Βρυξέλλες παράταση ενός έτους μέχρι το 2014 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.
Η νέα δέσμη μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σειρά περικοπών στο Δημόσιο με κατάργηση για φέτος του «δώρου» Χριστουγέννων, αλλά και μείωση των ημερών αδείας. Παράλληλα, αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από 18% σε 21% (μέτρο που μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση αρνιόταν να λάβει παρά τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ).
Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του αριθμού των δημόσιων επιχειρήσεων και τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων.
Τέλος το δώρο Χριστουγέννων
Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε εξάλλου τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεγγεγραμμένους, την κατάργηση επιστροφής φόρου για τους αγοραστές κατοικιών, νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων κατά 600 εκατ. ευρώ και νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων από το κράτος.
Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση των νέων μέτρων, τονίζοντας ότι «αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για φέτος».
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου για τη βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες, η Ε.Ε. θα αξιώσει από τη Μαδρίτη μια μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού της τομέα, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες για τον φορολογούμενο και θέλει να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις στις τράπεζες.
Το κείμενο, το οποίο καθορίζει τους 32 όρους που θα τεθούν σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή βοήθεια στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, θα πρέπει να εγκριθεί ως τις 20 Ιουλίου. Το κείμενο επιμένει στην ανάγκη «ελαχιστοποίησης του κόστους μιας αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών για τον φορολογούμενο».
Σε επίπεδο επίβλεψης, η Ε.Ε. αξιώνει η Μαδρίτη να ενισχύσει τις εξουσίες της Τράπεζας της Ισπανίας ως το τέλος του έτους, μεταβιβάζοντάς της προνόμια τα οποία είχε μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.
Η Κομισιόν θα επιβλέπει, σε συνδυασμό με την Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ότι οι ισπανικές τράπεζες εφαρμόζουν τους όρους που τους επιβάλλουν.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Βυθίζεται ξανά στην ύφεση
«Εφαρμόζω έκτακτα μέτρα που απαιτούν οι εξαιρετικές περιστάσεις» δήλωσε από το βήμα της ισπανικής βουλής ο Μαριάνο Ραχόι, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης που δεν σταμάτησε να φωνάζει και να τον διακόπτει. Ο 57χρονος Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του εισήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο σε νέα ύφεση, δύο χρόνια μετά την έξοδό της από αυτήν, με προβλέψεις για συρρίκνωση κατά του 1,7% του ΑΕΠ το 2012. Και πρόσθεσε πως για το 2013, το ΑΕΠ θα παραμείνει με αρνητικό πρόσημο «και πιο κοντά στο 0%».
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  1. Αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%
  2. Αύξηση μειωμένου ΦΠΑ για δημόσιες συγκοινωνίες, ξενοδοχεία και επεξεργασμένα τρόφιμα από 8% σε 10%
  3. Μείωση των επιδομάτων ανεργίας
  4. Κατάργηση του χριστουγεν-νιάτικου δώρου για τους δημοσίους υπαλλήλους
  5. Μείωση ημερών αδείας των δημοσίων υπαλλήλων
  6. Κατάργηση επιστροφής φόρου για τους αγοραστές κατοικιών
  7. Περικοπές 3,5 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών
  8. Μείωση 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων
  9. «Ψαλίδι» κατά 20% των επιδοτή-σεων για πολιτικά κόμματα και συνδικάτα από το 2013
ethnos.gr
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: