Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

«Πυρά» Focus για τις διακοπές του Γ.Παπανδρέου

Ανοιχτά κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στρέφεται άρθρο της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Focus με τίτλο «Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει για πολλές εβδομάδες διακοπές πολυτελείας».

Σύμφωνα με το iefimerida, αφού αναφέρεται ότι ο φετινός Σεπτέμβριος στην Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους, καθώς η κρίση αφήνει εμφανώς τα σημάδια της, αναγκάζοντας ακόμη και τους πολιτικούς να αλλάξουν παραδόσεις χρόνων, όπως το γεγονός ότι η βουλευτική περίοδος ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο και ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ, τονίζεται ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν το βλέπουν...

Πρώτος στη λίστα του περιοδικού Focus, ο κ. Παπανδρέου, για τον οποίο αναφέρει ότι το φετινό καλοκαίρι έκανε διακοπές 45 ημερών σε πολυτελή ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά.

«Η οικονομική κρίση αφήνει τα σημάδια της. Δεν το βλέπουν όμως όλοι αυτό. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο σοσιαλιστής πολιτικός ήδη από το 2010 είχε εξοργίσει τους Έλληνες, όταν είχε παρακαλέσει το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο ίδιος όμως έκανε 40ήμερες διακοπές.

Μετά από την παραίτηση από το αξίωμά του τον Νοέμβριο του 2011 δεν ασχολήθηκε καθόλου με την βουλευτική του έδρα, αλλά έκανε διακοπές 45 ημερών σε πολυτελή ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό και συνεχίζει: «Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη, όταν την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε αίτημα παροχής αδείας στο κοινοβούλιο για να ταξιδέψει μαζί με τους πρώην Υπουργούς Πάνο Μπεγλίτη και Γιάννη Μανιάτη στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για την συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι Πρόεδρος. Με γέλιο και την επισήμανση, ότι ο Παπανδρέου έτσι και αλλιώς κάνει συνεχώς διακοπές, η άδεια εγκρίθηκε. «Θα γυρίσει πίσω, έτσι δεν είναι;», σχολίασε ένας βουλευτής», τονίζει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Το γερμανικό Focus, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί ήδη μέλος του πρακτορείου ομιλητών Harvey Walker Agency: «Το κόμμα του Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, παλεύει εν τω μεταξύ για να μην πέσει στην αφάνεια. Τα ποσοστά δημοφιλίας έπεσαν σε μονοψήφια νούμερα, ενώ τα χρέη έχουν φτάσει στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παπανδρέου δεν κινδυνεύει: μπορεί με τις εμφανίσεις του ως επισκέπτης ομιλητής να βελτιώσει την βουλευτική του αποζημίωση. Γύρω στα 40.000 Ευρώ θα λάβει μέσω της Harvey Walker Agency στις αρχές Οκτωβρίου για μία ομιλία σε ένα συνέδριο στην Κύπρο».

Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, στο στόχαστρο του γερμανικού περιοδικού μπάινουν η οικογενειοκρατία, η κακοδιαχείριση και η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, στα οποία αναφέρεται φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκτός από την εφαρμογή του πακέτου μέτρου των 11,5 δισ. ευρώ, πρέπει να καταπολεμήσει την οικογενειοκρατία, η οποία, όπως τονίζει το Focus «είναι ευρέως διαδεδομένη, όπως καταδεικνύουν οι περιπτώσεις του Γ. Τραγάκη και του Β. Πολύδωρα με τους διορισμούς συγγενικών τους προσώπων στο Κοινοβούλιο. Ο συνάδελφός τους στο ίδιο κόμμα Α. Γεωργιάδης δεν βρίσκει σε αυτά τίποτε το μεμπτό: «Γιατί εκνευρίζονται όλοι, ο Πολύδωρας εδικαιούτο να προσλάβει πέντε άτομα και προσέλαβε μόνον την κόρη του. Άλλοι έχουν προσλάβει όλη τους την οικογένεια», φώναξε στο μικρόφωνο μίας τηλεοπτικής εκπομπής».

Λίγο πιο κάτω αναφέρεται στην υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, για την οποία υποστηρίζει ότι «ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 24 Αυγούστου να αποκτήσει χωρίς διαγωνισμό τεστ γρήγορων αποτελεσμάτων από μία διεθνή φαρμακευτική εταιρία με κόστος 300.000 ευρώ.

Η εταιρία σχετίζεται με τον σύζυγό της, καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια έχει χρηματοδοτηθεί από την εταιρία με 365.000 ευρώ για την διεξαγωγή ερευνών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αγνόησε την εντολή της υφυπουργού, δημοσιεύοντας, προφανώς κατόπιν συμφωνίας με τον Λυκουρέντζο, τους λόγους των αντιρρήσεών της. Τα τεστ τα απέκτησε το Υπουργείο Υγείας τελικά από άλλες δύο εταιρίες, οι οποίες τα προσέφεραν δωρεάν».

Τέλος του Focus δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην «αμφίβολη πολιτική αξιοποίησης του δημοσίου χρήματος» στο ΑΠΘ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «προς το παρόν, μόνον ορισμένες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές, όπως ότι ο πρύτανης πέταξε με έξοδα του Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να βρεθεί στον γάμο της γραμματέως του.

Η σχετική δαπάνη των 1642,88 Ευρώ καταχωρήθηκε στα βιβλία τον περασμένο Ιούνιο με τον τίτλο «Διεύρυνση, Ανάπτυξη και Διαφήμιση για τις διεθνείς σχέσεις του ΑΠΘ». Η ηθοποιός Ν. Δραγούμη έλαβε ως δώρο από το Πανεπιστήμιο ένα κινητό τηλέφωνο, αξίας 699 ευρώ. Τώρα εκφράζονται φόβοι ότι έχει γίνει κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε μεγάλη έκταση. Γι' αυτόν τον σκοπό εξετάζονται δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν στο πλαίσιο ανακαίνισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: