Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Μπλεγμένη στην υπόθεση eurofighter η γυναίκα Καρουζου.

 


ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΦΟΡΜΗ. ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΟΛΑ, Η ΡΕΒΕΚΚΑ ΚΑΡΟΥΖΟΥ ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ!
H Ρεβέκκα Καρούζου - Σκαφτούρα, από τα πρώτα χρόνια στο σχολείο έδειξε κλίση στις θετικές επιστήμες. Σημαντικός παράγοντας εξέλιξης του χαρακτήρα και των πολυπλεύρων ταλέντων της στάθηκε το Αμερικάνικο Κολλέγιο (Pierce College) από το οποίο και αποφοίτησε ως αριστούχος!
Μια θέση ήδη την περίμενε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πιο απαιτητικό τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών. Εκεί τα επόμενα 5 χρόνια σφυρηλατήθηκαν οι αρετές της επιμονής, της επιστημονικής προσέγγισης, της μεθοδικότητας, της δημιουργίας και της υπομονής με επιστέγασμα την αποφοίτηση της. Αποτέλεσμα και επιβράβευση των σκληρών κοπών ήταν -μετά την αποφοίτησή της- η άμεση προσφορά εργασίας στον ερευνητικό τομέα της Μηχανολογίας πάνω σε ένα μοναδικό project για τα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα: Μία θέση σε μια ομάδα σπινθηροβόλων νέων μυαλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή δημιουργία του μοναδικού μέχρι και σήμερα πολεμικού αεροπλάνου Euro fighter. Όμως πολλές φορές η μοίρα πλέκει διαφορετικά σχέδια για όλους μας. Έτσι για τη Ρεβέκκα, στο πλαίσιο μιας ταυτόχρονης με την Ακαδημαϊκή της καριέρα ενασχόλησης στην οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγών, της εμφύτευσε το μικρόβιο του επιχειρηματία. Εκεί αρχίζει να ανθίζει το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μέρος της χαρισματικής προσωπικότητάς της.
Σύμμαχος στην προσπάθειά της αυτή είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα της, η σταθερότητα και υποστήριξη των αποφάσεων της καθώς και η αμεσότητα της σχέσης τόσο με τους συνεργάτες της όσο και με τους πελάτες της. Αυτά αποτελούν εξάλλου διαχρονικά τα εχέγγυα για μια χρυσή επένδυση στον επιχειρηματικό τομέα. Ίσως αυτό να «διέγνωσε» ο μετέπειτα σύζυγος της Γιάννης Καρούζος όταν γνωρίστηκαν ως συνεργάτες στο κατάστημα της Ρεβέκκας στη Γλυφάδα που υπήρξε η αρχή ενός μίτου που θα πλεκόταν μεταξύ τους. Έτσι το 1997 τίθεται επικεφαλής του τμήματος Marketing Research & Development στην νέα, μικρή αλλά και πολλά υποσχόμενη Κατασκευαστική Karouzos Construction. Είναι τέτοια η δυναμική του χαρακτήρα της που ο τομέας των επιχειρήσεων Food-coffee restaurants αλλάζει για πάντα στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα και εξυπηρέτησης δίνουν τη θέση τους σε νέα λειτουργική δομή πολυεθνικών αλυσίδων Chic casual restaurant με τη δημιουργία διάσημων ονομάτων όπως Jackson Hall Filothei, New York New York Glyfada, Avenue, Baseball Applebee's, κλπ. Όταν ξεκίνησε μία νέα συνεργασία με τον όμιλο Σαραντόπουλου για αγορά ακινήτου στο Κολωνάκι, τότε πάλι μπροστά από την εποχή της αφουγκράστηκε την τάση της αγοράς για πραγματικό επαγγελματισμό στο πεδίο του Real Estate Research & Development.
Άμεσα και δυναμικά αρχίζει να κινεί τα νήματα σε χώρους μοναδικούς στα νότια προάστια αλλάζοντας για μια άλλη φορά το τρόπο ανάπτυξης στο επαγγελματικό ακίνητο. Σύντομα όχι μόνο αποτελεί την αγαπημένη «γκουρού» των μεγαλύτερων πολυεθνικών, οι οποίες στο πρόσωπο της βρήκαν έναν άνθρωπο με standard ευρωπαϊκού επιπέδου αλλά και μία αξιόπιστη φίλη που «ακούει», μελετάει και συμβουλεύει, κερδίζοντας την καταξίωση από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς. Εκεί κάπου μετά από ένα μακρύ επαγγελματικό δρόμο ο Θεός θέλησε να την ολοκληρώσει και σε προσωπικό επίπεδο, χαρίζοντας της 2 υπέροχα παιδιά με τον σύντροφο ζωής της Γιάννη Καρούζο. Αυτό, όπως και η ίδια συνηθίζει να λέει, είναι το πιο γλυκό και πολλά υποσχόμενο project της ζωής της. Ολοκληρωμένη πια νιώθει την ανάγκη να συνεισφέρει διακριτικά στην κοινωνία και να στηρίξει τόσο τους ανθρώπους που τη βοήθησαν, όσο και εκείνους που έχουν σαν βασική δραστηριότητα την υλοποίηση της προσφοράς και αξιοποίησης πόρων φιλανθρωπικού και κοινωνικού περιεχόμενου, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Σήμερα, στην ανατολή μίας νέας και δύσκολης εποχής, η Ρεβέκκα Καρούζου δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του Commercial Real Estate. Το παρελθόν εγγυάται πάντως ότι δεν υπάρχει στόχος που να μην είναι υλοποιήσιμος για αυτήν. Τι μας λέει, όμως, η ίδια;
Kυρία Καρούζου, δραστηριοποιείστε στον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα της κατασκευής έργων ειδικών απαιτήσεων που αποτελούν και εικόνα του πολιτισμικού επιπέδου της χώρας μας. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες αλλά και τα πλεονεκτήματα της εταιρείας σας;
Η ιδιαιτερότητα και συγχρόνως το βασικό πλεονέκτημα της εταιρίας μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό συνίσταται στο γεγονός ότι η προσέγγιση των αναγκών και απαιτήσεων των πελατών μας, υλοποιείται σε ένα ευέλικτο πλαίσιο συνδυασμού τήρησης αυστηρών προδιαγραφών επαγγελματισμού αφενός και δυνατότητας επίδειξης ευαισθησίας -χωρίς συμβιβασμούς- στις διαφαινόμενες επιλογές και στόχους των πελατών μας αφ' ετέρου. Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα θεωρώ ότι η άρτια επιστημονική υποδομή που διαθέτουν τα στελέχη και οι συνεργάτες μας συνδυάζεται σε πρακτικό επίπεδο με μία πολύτιμη δεξαμενή γνώσης των παραμέτρων που καθορίζουν την αγορά, τις ανάγκες της, τις τάσεις της και κυρίως τις ιδιαιτερότητες που διέπουν τη λειτουργία της. Τον τελευταίο καιρό ο κλάδος της οικοδομής περνάει κρίση.

Πιστεύετε ότι ισχύει αυτό; Και αν ναι, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;
Είναι δεδομένο, ότι ο κλάδος της οικοδομής, όπως άλλωστε και κάθε οικονομικής δραστηριότητας, λειτουργεί σε ένα πλαίσιο κυκλικών εναλλαγών των παραμέτρων που διέπουν τη δομή του. Η συχνότητα εναλλαγής και ο ρυθμός μεταβολής μεταβάλλονται βέβαια σε κάθε κύκλο ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Σημαντικός παράγοντας επηρεασμού είναι ο ψυχολογικός καθώς και το κλίμα που διαμορφώνουν οι συγκυρίες και οι επιλεγόμενες από την πολιτεία ρυθμίσεις η παρεμβάσεις, π.χ. φορολογικές ελαφρύνσεις ή επιβαρύνσεις πολεοδομικές παρεμβάσεις κ.λπ. Στην προκειμένη περίπτωση, η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν θα ήταν λογικό να μην επηρεάσει, έστω και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλους κλάδους και τον κλάδο της οικοδομής. Εκτιμώ πάντως ότι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις από την πολιτεία, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια όχι μόνο βελτίωσης του κλίματος, αλλά και πλήρους αντιστροφής της τάσης προς όφελος όλων των εμπλεκομένων αλλά και του κράτους γενικότερα.

Πόσο επαγγελματίας πιστεύετε ότι μπορεί τελικά να είναι μια γυναίκα, ειδικά σε χώρους που μέχρι πρόσφατα ήταν αμιγώς ανδροκρατούμενοι;
Πιστεύω ότι ο χώρος της ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων δεν προσφέρεται εξ αντικειμένου για να κυριαρχείται ή να επηρεάζεται από δομές που έχουν σχέση με το φύλο. Μια τέτοια επιλογή του στοιχείου «φύλο» δεν θα δρούσε σαν προωθητικός παράγοντας επιτυχίας, καθόσον αυτό που απαιτείται, πέρα από την επιστημονική κατάρτιση και υποδομή, είναι ο δυναμισμός, η ευελιξία, η ευαισθησία προσέγγισης των αναγκών και κανόνων που διέπουν την αγορά, αντικείμενο στο οποίο αδιαμφισβήτητα μία γυναίκα από τη φύση της και μόνο υπερτερεί. Άρα, ως προς τα προσόντα, τουλάχιστον σωρευτικά μια γυναίκα υπερτερεί.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερο αναλυτικό μυαλό ενώ αντίθετα οι άντρες πρακτικό;
Είναι μια άποψη που δεν πιστεύω ότι αντέχει σε μία στατιστική προσέγγιση καταγραφής και ανάλυσης, δεδομένων. Εκτιμώ ότι δεν είναι θέμα φύλου, αλλά πνευματικής δομής, παιδείας και δυνατότητας προσαρμογής στις διαμορφούμενες εκάστοτε ανάγκες και απαιτήσεις κάθε δραστηριότητας και σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι μία γυναίκα από τη φύση της είναι πιο ευέλικτη στην επιλογή αναλυτικής ή πρακτικής προσέγγισης.

Ισχύει κατά την γνώμη σας η ισότητα ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα επιχειρηματία;
Σε επίπεδο στατιστικής ποσοτικής προσέγγισης δεν ισχύει, όμως, αξιολογώντας ποιοτικά συγκρίσιμες περιπτώσεις, νομίζω ότι ισχύει με τάσεις συνεχούς βελτίωσης και του ποσοτικού στοιχείου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αντικείμενο;
Νομίζω ναι.

Πώς κρίνετε, σύμφωνα με την εμπειρία σας, το επίπεδο κατασκευής οικισμών στην χώρα μας;
Προσαρμοσμένο στις ανάγκες και απαιτήσεις.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: