Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Goldman Sachs: Κατά των νέων μέτρων

Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι ήδη σημαντικά, με δεδομένο και το μέγεθος της δημοσιονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα, αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2012 η Goldman Sachs. «Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται ήδη πάνω από το λεγόμενο....


'όριο ταχύτητας' ως προς τη δημοσιονομική λιτότητα και, πάνω από το όριο αυτό, οι επιπλέον περικοπές είναι πιθανό να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές ως προς το στόχο μείωσης του ελλείμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, «λόγω της αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη και στα φορολογικά έσοδα».

Παρόλα αυτά, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα απαιτεί τη λήξη νέων μέτρων λιτότητας. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι αυτά τα νέα μέτρα θα «κόψουν» 3-4 ποσοστιαίες μονάδες από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τόσο το 2013 όσο και το 2014.

Όπως εκτιμά ο οίκος, πιο αποτελεσματική προσέγγιση θα ήταν η ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσα από τη δημιουργία νέων μηχανισμών σε συνδυασμό με οπισθοβαρή μέτρα λιτότητας, προκειμένου να υπάρξει κάποια πιθανότητα να επανέλθουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μια πιο βιώσιμη τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: