Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Λόγω έλλειψης ρευστού κινδύνεψαv τα κλεμμένα της Ολυμπίας,

Λόγω έλλειψης ρευστού κινδύνεψαν τα κλεμμένα της ΟλυμπίαςΛαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 


Οι τράπεζες δεν παρείχαν μεγάλα ποσά προσημειωμένων χαρτονομισμάτων,

«Τρελοί είστε που ζητάτε τόσα λεφτά για ένα δακτυλίδι; Κανείς δεν μπορεί να το φορέσει, ούτε και να το δείξει. Δεν σας δίνουμε τίποτα και οι διαπραγματεύσεις σταματάνε...».

Το ρίσκο των αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας που κατηύθυναν τις συζητήσεις με τους αρχαιοκάπηλους, ήταν μεγάλο. Οι διαπραγματεύσεις για την επανάκτηση των 77 αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί στις 17 Φεβρουαρίου 2012 από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, περνούσαν μέσα από συμπληγάδες πέτρες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια και πειστικότητα στις διαπραγματεύσεις αλλά και επειδή δεν μπορούσαν να εκταμιεύσουν ποσό μεγαλύτερο των 300.000 εύρω (με προσημειωμένα χαρτονομίσματα) από την τράπεζα, «απείλησαν» του αρχαιοκάπηλους ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους!

Ο κίνδυνος όμως η τακτική αυτή να ναυαγήσει με επακόλουθο να «χαθούν» τα αρχαία αντικείμενα, υπήρξε μεγάλος. Γι΄αυτό βάρυνε η οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης οι τράπεζες, οι οποίες δεν εκταμιεύουν πλέον εύκολα τα ποσά που τους ζητούν οι αρχές ασφαλείας ώστε να παγιδεύουν τους κακοποιούς.

Το προφίλ του «εγκέφαλου» της ληστείας

Επιπλέον διαπιστώνεται ότι ο «εγκέφαλος» της ληστείας στο Μουσείο είχε θερμοκήπιο με... ζαρζαβατικά στην περιοχή του Κοσκινά το οποίο αρχικά είχε επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είχε εγκαταλειφθεί.

Έτσι ο 41χρονος που εργαζόταν και σαν μικροπωλητής στο Μοναστηράκι έθεσε στο στόχαστρό του τη ληστεία του γειτονικού μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, έχοντας σαν συνεργό του κι έναν τεχνίτη που έδινε συχνά το παρόν στην ίδια περιοχή. Το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε κι από έλεγχο DNA (σ΄ ένα κομμάτι ύφασμα που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες) ότι ο 41χρονος είναι αυτός που εισέβαλε στο Μουσείο κι έκλεψε τα εκθέματα.

Ο συλλέκτης από την Αθήνα

Το «Βήμα» παρουσιάζει ορισμένες ακόμη άγνωστες πτυχές των ερευνών της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των αρχαίων αντικειμένων από την Αρχαία Ολυμπία.

Έτσι, λοιπόν, όταν η Αστυνομία πληροφορήθηκε ότι ο 41χρονος μικροπωλητής και καλλιεργητής ντοματών και κολοκυθιών, επιχειρούσε να πουλήσει το χρυσό δακτυλίδι δημιούργησε έναν «ρόλο» συλλέκτη αρχαίων αντικειμένων που υποδύθηκε ένας 40χρονος αστυνομικός της Πάτρας.

Ο εν λόγω αστυνομικός εμφανίσθηκε σαν απεσταλμένος γνωστού Αθηναίου επιχειρηματία που υποτίθεται ότι ήταν διατεθειμένος να δώσει μεγάλο ποσό για να πάρει το δακτυλίδι ή κι άλλα κλαπέντα αντικείμενα.

Στον αστυνομικό - διαπραγματευτή είχε δοθεί μια πολυτελής Μερσεντές με γερμανικές πινακίδες προκειμένου βεβαίως να μην μπορεί να προσδιορισθεί ο κάτοχος της. Ο 40χρονος μιλούσε πάντα για ένα «μεγάλο αφεντικό» που του έδινε εντολές. Οι διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει από το 1,5 εκ εύρω για το αρχαίο χρυσό δακτυλίδι, είχαν φτάσει προ μερικών ημερών σε οριακό σημείο, αφού ο 41χρονος μιλούσε «για ακατέβατα 700.000 εύρω».

Ο διαπραγματευτής του εξέφραζε την δυσφορία του και «οικονομική αδυναμία» του αφεντικού του να καταβάλει το εν λόγω ποσό. Λίγο έλειψε όμως οι συζητήσεις να ναυαγήσουν!

Το «παιχνίδι τακτικής» της ΕΛΑΣ

Το «παιγνίδι τακτικής» της ΕΛΑΣ βρισκόταν στο πιο κρίσιμο σημείο. Την τελευταία στιγμή ο 41χρονος δράστης της κλοπής υποχώρησε. Το ραντεβού στο οποίο ο διαπραγματευτής θα παρέδιδε τα 300.000 ευρώ τα οποία υποτίθεται ότι θα έστελνε ο «πλούσιος επιχειρηματίας» κανονίστηκε για το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Η συνάντηση έγινε τελικά σε δωμάτιο κεντρικού ξενοδοχείου της Πάτρας. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην αχαϊκή πρωτεύουσα φοβόντουσαν όμως ότι ίσως στο δωμάτιο γινόταν επιδρομή πάνοπλων Ελλήνων ή αλλοδαπών κακοποιών για την αρπαγή των χρημάτων. Για αυτό κι είχαν ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις στα γύρω δωμάτια και στα πέριξ του ξενοδοχείου. Τελικώς ο 41χρονος συνελήφθη με τον..μαρκαδόρο στο χέρι με τον οποίο εξέταζε τη γνησιότητα των χρημάτων λίγο πριν αρχίσει να τα μετράει.

Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα παραμένουν ανεξιχνίαστες μία σειρά κλοπές μουσείων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990, όπως είναι η κλοπή του μουσείου της Πάρου, της Σικυώνας κ.λ.π.
 
 
Βημαonline   

Δεν υπάρχουν σχόλια: