Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ποιους αποδεσμεύει ο Tειρεσίας

Ποιους αποδεσμεύει ο Τειρεσίας







Τραγική η κατάσταση στην αγορά από την έλλειψη ρευστότητας - Σενάρια για αποσυμφόρηση της «μαύρης λίστας»,

Εναλλακτικά σενάρια προς την κατεύθυνση αποσυμφόρησης της «μαύρης λίστας» του Τειρεσία επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η πολυετής ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία έχει αυξήσει τον αριθμό των αφερέγγυων νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 50% μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, αποκλείοντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο δανειολήπτες από το τραπεζικό σύστημα. Από τις αρχές του 2010 ως σήμερα έχουν «σφραγιστεί» επιταγές άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις στα δάνεια έχουν διπλασιαστεί, σκαρφαλώνοντας από το 13% στο τέλος του 2009 πάνω από το 25%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε επισφάλειες της τάξεως των 59 δισ. ευρώ.
Η επιδείνωση των παραπάνω μεγεθών έχει συντελεστεί σε μια περίοδο κατά την οποία ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον αποκλεισμό του από τις διεθνείς αγορές και την απώλεια του 1/3 των καταθέσεών του μέσα σε διάστημα 32 μηνών. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει περιορίσει σημαντικά τα επίπεδα ρευστότητας, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία ακόμη και βιώσιμων σχημάτων, ελλείψει ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος ικανού να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις. Στην εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί η αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη, γεγονός που στερεί πόρους που σε διαφορετική περίπτωση θα διοχετεύονταν στην πραγματική οικονομία, προς όφελος όλης της αγοράς.
Με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει αλλαγές στον τρόπο παρακολούθησης και καταγραφής της πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αποκλεισμένων από το τραπεζικό σύστημα δανειοληπτών. Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, σημειώνοντας ότι για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Τειρεσία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, αλλά και να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι που θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, και την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των καταθέσεων που σήμερα βρίσκονται σε σεντούκια, θυρίδες και τράπεζες του εξωτερικού.
Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που έχουν συζητηθεί και θα τεθούν προς διαβούλευση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) θα κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
n Χρόνος παραμονής. Μελετάται το ενδεχόμενο μείωσης κατά ένα έτος του χρόνου τήρησης των στοιχείων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εφόσον αυτές έχουν τακτοποιηθεί, ο πολίτης θα παραμένει στις λίστες για έναν χρόνο αντί για δύο που ισχύει σήμερα, ενώ για τις διαταγές πληρωμής αναμένεται ο περιορισμός του χρόνου στα δύο από τρία χρόνια.
n Οριο εγγραφής. Αναμένεται μείωση του ορίου εγγραφής στη λίστες του Τειρεσία στα 1.000 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα. Επίσης, δεν θα καταχωρίζονται οφειλές που έχουν τακτοποιηθεί εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τις 5.000 ευρώ και ο οφειλέτης δεν ξεπερνά τις τρεις καταχωρίσεις συνολικά. Σήμερα το όριο είναι 3.000 ευρώ.
n Μεταχρονολογημένες επιταγές. Αλλαγές αναμένονται και στο καθεστώς που διέπει τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ώστε να δίδεται μια δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη να αποπληρώσει τα χρέη του. Σήμερα μια επιταγή σφραγίζεται αν δεν έχει αντίκρισμα σε 16 ημέρες. Μελετάται η αύξηση του χρονικού ορίου στις 30 ημέρες.





  Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: