Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Φτιάχνουν πρόγραμμα ανακύκλωσης για τα υλικά που κλέβουν οι Ρομά!

Παράνομο καταυλισμό λαθρομεταναστών στο Βοτανικό, με δεκάδες παραπήγματα μέσα σε ιδιωτική έκταση, επιχειρεί να νομιμοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόσχημα την … ανακύκλωση υλικών, που μεταφέρουν και εμπορεύονται οι Αλβανοί Ρομά καταληψίες του οικοπέδου που έχει …
θέα Ακρόπολη και Λυκαβηττό!

Τον περασμένο Ιούλιο, το ΘΕΜΑ έφερε στην επιφάνεια την ύπαρξη παράνομου καταυλισμού Αλβανών Ρομά, στην οδό Ορφέως στην περιοχή του Βοτανικού, σε ιδιωτική έκταση 22 στρεμμάτων η οποία έχει καταπατηθεί από το 2000.

Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αν και έχουν στα χέρια τους αποφάσεις δικαστηρίων με τις οποίες καλούνται οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στην έξωση των λαθρομεταναστών καταληψιών, καταγγέλλουν πως ουδείς υπεύθυνος τις εφαρμόζει, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να έχει μετατραπεί σε άντρο εγκληματικότητας και σε μια υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.

«Καθημερινά μέσα στον καταυλισμό καίγονται τόνοι καλωδίων και σκουπιδιών, προκειμένου οι Ρομά να πουλήσουν το χαλκό στα παράνομα σκραπατζίδικα της περιοχής. Αποτέλεσμα οι καπνοί και οι αναθυμιάσεις να κατακλύζουν Βοτανικό και Ταύρο δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, με διοξίνες και φουράνιο να διαχέονται στο περιβάλλον, στο υπέδαφος και στο αέρα» λέει στο ΘΕΜΑ η κυρία Κατερίνα Αλιφιεράκη, κάτοικος της περιοχής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής που έχει συσταθεί, με στόχο να μπει τέλος στο «περιβαλλοντικό έγκλημα» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βοτανικό.

Αν αναλογιστεί κανείς, πως γύρω από τον καταυλισμό, λειτουργούν τέσσερις γνωστές βιομηχανίες τροφίμων, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράνομη δραστηριότητα των Αλβανών Ρομά, που ξεπερνούν τους 1.000 σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς.

«Πράσινο σημείο» με … ξένα κόλλυβα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι αρμόδιες αρχές, αντί να βάλουν τέλος στην παράνομη δραστηριότητα των καταληψιών, τους επιβραβεύει ουσιαστικά με τη δημιουργία «Πράσινου σημείου», στο οποίο θα μπορούν να … πωλούν τα υλικά που ανακυκλώνουν, λαμβάνοντας στη συνέχεια το σχετικό … αντίτιμο. Όλα αυτά, σε μια ιδιωτική έκταση, χωρίς να ρωτηθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Μαργαρίτας Καραβασίλη, είναι : «η ένταξη των Ρομά, και εν γένει των ρακοσυλλεκτών, σε ελεγχόμενες διαδικασίες ανακύκλωσης».

Μεταξύ άλλων, στο λεγόμενο «πράσινο σημείο» που προβλέπεται να δημιουργηθεί μέσα στον συγκεκριμένο καταυλισμό, οι Ρομά θα μπορούν να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους προς ζύγιση και διάθεση, εισπράττοντας στη συνέχεια άμεσα το ποσό που αντιστοιχεί, με βάση την τρέχουσα αξία που ισχύει για τα μέταλλα.

Για να μπορούν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι παράνομοι Ρομά, θα πρέπει να αποκτήσουν ειδική κάρτα, όπου θα υπάρχουν καταχωρημένα τα στοιχεία τους και η φωτογραφία τους. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί το καθεστώς της συγκεκριμένης κάρτας και αν αποτελεί ουσιαστικά «πράσινη κάρτα» που θα επιτρέπει την νόμιμη παραμονή των Αλβανών Ρομά στην Ελλάδα.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο, το ελληνικό δημόσιο να προβαίνει σε ενέργειες μέσα στις περιουσίες μας χωρίς να ερωτηθούμε. Από τις συγκεκριμένες ενέργειες η ζημιά μας μπορεί να είναι μόνιμη, με τη νομιμοποίηση ουσιαστικά του καταυλισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την περιουσία μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή» λέει στο protothema.gr ο κ. Πέτρος Βαγενάς, ένας εκ των συνιδιοκτητών, που κα΄νει γνωστό πως σκοπεύουν να αποστείλουν εξώδικο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να καταθέσουν αγωγή κατά του δημοσίου για διαφυγή κερδών, διεκδικώντας αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ, αφού παρεμποδίζονται να αξιοποιήσει την περιουσία του λόγω της ανικανότητας των αρχών που όχι μόνο δεν προχωρούν στην απομάκρυνση των καταληψιών, αλλά ουσιαστικά τους «νομιμοποιεί», με τη δημιουργία «πράσινου σημείου» και βασικών υποδομών, μέσα στον καταυλισμό.

Αξίζει να αναφερθεί, σε μια εποχή που οι επενδύσεις είναι δυσεύρετες, πως οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης έκτασης, σχεδιάζουν να την αξιοποιήσουν με την υλοποίηση μιας επένδυσης, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξυπηρετήσει συντεταγμένα τις δεκάδες μεταφορικές εταιρείες που λειτουργούν άναρχα στη γύρω περιοχή και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της Βοτανικού.

Άλλα έκανε το 2009 και άλλα σήμερα …

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, ο δήμος Αθηναίων είναι απλός … θεατής της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ακόμη και τα απορριμματοφόρα δεν τολμούν να εισέλθουν στον καταυλισμό αφού οι Ρομά τα … πετροβολούν, αλλά το 2009 ο σημερινός δήμαρχος κ.Γιώργος Καμίνης, ως Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε την παρέμβαση του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την άμεση μετεγκατάσταση των παράνομων Αλβανών Ρομά, κατηγορώντας ουσιαστικά για «απροθυμία» τον προκάτοχο του και πρώην δήμαρχο κ.Νικήτα Κακλαμάνη, να ασχοληθεί με το θέμα..

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ιδιοκτήτες της έκτασης, έχουν αιτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν από το Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων να εκτελέσει τις δικαστικές αποφάσεις για έξωση των καταληψιών λαθρομεταναστών από την περιουσία τους, εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά ούτε περιπολικό εμφανίστηκε στο σημείο.

Θα μετεγκαταστήσουν τους … παράνομους

Προκειμένου να αποτρέψει τις αντιδράσεις ιδιοκτητών και κατοίκων, αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, υποσχέθηκαν πως στο άμεσο μέλλον ο καταυλισμός θα μετεγκατασταθεί., χωρίς όμως να έχουν δώσει μέχρι σήμερα απαντήσεις που θα βρεθούν τα χρήματα για να κατασκευαστεί νέος οικισμός με βασικές υποδομές., σε ποια περιοχή θα μεταφερθεί και εάν είναι νόμιμο η μετεγκατάσταση ενός καταυλισμού που οι κατοικεί του, είναι στη πλειοψηφία τους λαθρομετανάστες ή στην καλύτερη περίπτωση κάτοχοι … τουριστικής βίζας.

http://www.protothema.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: