Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ισραηλινή Εφημερίδα: «Το Οικονομικό ψέμα της Τουρκίας» ή « Η φούσκα του Erdogan»

Είναι ενδιαφέρον, πιστεύω, να δούμε πως βλέπουν οι Ισραηλινοί , σήμερα, την Τουρκία και τον ηγέτη της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα ενδεικτικό άρθρο είναι αυτό το οποίο ακολουθεί, το οποίο δημοσιεύεται σε ισραηλινή ιστοσελίδα και έχει τον τίτλο « Το Οικονομικό ψέμα της Τουρκίας» με υπότιτλο « Η Τουρκία δεν είναι οικονομική δύναμη, η πιστωτική φούσκα του Ερντογάν σύντομα θα εκραγεί».

Ακολουθεί:

Μερικοί αναφέρονται σε αυτόν (Ερντογάν) ως το «νέο σουλτάνο της Μέσης Ανατολής σε μια νέο-οθωμανική αυτοκρατορία», η αλήθεια, όμως, για το βασίλειο του Ερντογάν, είναι τελείως διαφορετική.

Δεν είμαστε αντιμέτωποι σε μια οικονομική δύναμη, αλλά, μάλλον, σε ένα κράτος που η πιστωτική του φούσκα θα πλημμυρίσει ανά πάσα στιγμή και θα πέσει η οικονομία του.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της καταρρέουσας Ελλάδας, σε σχέση με το ΑΕΠ της, ανέρχεται σε περίπου 10% και ο κόσμος ανησυχεί.

Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα της Τουρκίας είναι στο 9,5% και ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες της οικονομίας περιγράφουν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως μια ιστορική οικονομική επιτυχία της Τουρκίας (συγκριτικά το έλλειμμα του Ισραήλ ανέρχεται στο 3% και αναμένεται να μειωθεί στο 2% το επόμενο έτος).

Η οικονομία της Τουρκίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% αυτό το έτος, αυτό, απλά, είναι αποτέλεσμα οικονομικής χειραγώγησης.

Πως λειτουργεί το σύστημα;

Οι τράπεζες στην Τουρκία του Ερντογάν μοίραζαν δάνεια και υποθήκες σε κάθε αιτούντα τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό στην πραγματικότητα ήταν ένα δώρο. Με το δεδομένο ότι τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, οι Τούρκοι πολίτες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την πίστωση κυρίως για την κατανάλωση.

Και πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας χρηματοδότησε αυτό το πιστωτικό μέρος; Μέσω δανείων. Η τράπεζα του Ερντογάν δανείστηκε χρήματα από τον κόσμο και τα έδωσε στους πολίτες της.

Με τον τρόπο αυτό, το έλλειμμα της Τουρκίας συνεχίζει να αυξάνεται από αυτό (το δανεισμό) μέχρι να φθάσει σε ένα τρομακτικό 8% του ΑΕΠ, και στο τέλος του έτους αναμένεται να πλησιάσει το 10% .

Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες, που ήταν μήνες της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο ένα μικρό μέρος του ελλείμματος (15%) χρηματοδοτείται από τις ξένες επενδύσεις. Το υπόλοιπο αποτελεί τεράστιο εξωτερικό χρέος.

Γίνεται σαφές τώρα ότι το καθεστώς του Ερντογάν αγόρασε τους ψηφοφόρους του στις πρόσφατες εκλογές. Οι περισσότεροι από τους Τούρκους πολίτες τον εξέλεξαν όχι εξαιτίας των Ισλαμικών συναισθημάτων, αλλά μάλλον, επειδή μοίραζε χαμηλότοκα δάνεια σε όλους. «Θα σας δώσω φθηνό χρήμα, ώστε να εθιστείτε στα ψώνια και θα με εκλέξετε».

Θα βοηθήσουν οι Σαουδάραβες;

Αυτό δημιούργησε την πιστωτική φούσκα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να εκραγεί οποτεδήποτε, λόγω ότι πλησιάζει η ημερομηνία της επιστροφής των δανείων που έχει λάβει.

Θα βοηθήσουν οι Σαουδάραβες τον Ερντογάν, όπως ελπίζει;

Αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει για τις επιθέσεις στο Ισραήλ και η Δύση είναι ενοχλημένη από την θηριωδία του Ερντογάν. Γιατί θα έπρεπε να τον βοηθήσει;

Η ανεργία

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία είναι στο 13% και το τοπικό νόμισμα εξακολουθεί να πέφτει κατακόρυφα σε σχέση με το δολάριο- έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια κρίση του 2009. Με ένα αδύναμο νόμισμα και με ένα χρηματιστήριο που έχασε περίπου το 40% της αξίας του σε δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες, ο Ερντογάν θέλει να γίνει κυβερνήτης της Μέσης Ανατολής.

Μόλις η φούσκα εκραγεί, η αξιολόγηση του Ερντογάν θα διευθετηθεί, από τους δημοσιογράφους που διατάχθηκαν να συλληφθούν, από τους αξιωματικούς του στρατού που χρεώθηκαν φανταστικές ιστορίες, από τους συγκρατημένους επιστήμονες, τους πολιτικούς, και κυρίως από το ευρύ κοινό, το οποίο θα αντιμετωπίζει μια οικονομική καταστροφή.

Το Ισραήλ στο προσκήνιο

Και αυτό σε μια στιγμή που το Ισραήλ έρχεται στο προσκήνιο. Γιατί να μιλήσουμε για την επερχόμενη οικονομική καταστροφή; Γιατί να μιλήσουμε για αυτή την ντροπή, όταν είναι καλύτερα να δημιουργήσουμε μια τεχνητή κρίση ενάντια - vis-à-vis- του Ισραήλ, για την οποία θα μιλάει όλος ο κόσμος, αντί να μιλάει για το ναυάγιο της Τουρκίας;

Μετά από όλα αυτά, η επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά έγινε πριν ένα χρόνο και περισσότερο, γιατί αναδύθηκε ξανά τώρα; Η αιτία είναι μόνο η έκθεση του Πάλμερ;



nationalpride

Δεν υπάρχουν σχόλια: