Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

4 μέρη για να καταπολεμήσετε τις φοβίες σας



Οι πιο extreme προορισμοί ενάντια σε αραχνοφοβία, υψοφοβία, κλειστοφοβία και άλλες παρεμφερείς φοβίες.

Οφιοφοβία και Αραχνοφοβία - Australian Reptile Park, Σάμερσμπι, Αυστραλία





Ο ζωολογικός αυτός κήπος βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας από το Σύδνεϊ. Το προσωπικό του ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν όσο κοντά θέλουν και ακόμα και να χαϊδέψουν όλα τα ζωντανά του ζωολογικού κήπου. Μπορείτε φυσικά να αρκεστείτε στο να ταΐσετε και να χαϊδέψετε τα γλυκούλικα κοάλα και καγκουρό, αλλά αν θέλετε να ξεπεράσετε κάποια χρόνια φοβία, περάστε μια βόλτα από τη συλλογή Lost World of Reptiles Exhibit. Εκεί θα σας περιμένουν πάνω από 36 είδη φιδιών, ανάμεσά τους και 11 από τα πιο επικίνδυνα δηλητηριώδη είδη του κόσμου, με ονόματα που παγώνουν το αίμα (όταν ένα φίδι ανήκει στην κατηγορία Common Death Adder, ξέρεις ότι δε θα έκανε και το φιλικότερο pet στον κόσμο). Όταν οι επισκέπτες χορτάσουν να χαϊδεύουν πύθωνες, μπορούν να παρευρεθούν στο Snake Safety Awareness Seminar ή να παρακολουθήσουν πώς οι υπεύθυνοι αποσπούν το δηλητήριο των φιδιών για το παγκοσμίου φήμης anti-venom project του Australian Reptile Park.


Αν πάλι ο βασικός σας φόβος έχει 8 πόδια, μη φοβάστε (λέμε τώρα). Το πάρκο διαθέτει το Spider World με πάνω από 500 είδη αράχνης από όλο τον κόσμο. Στο Tarantulaville θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ταραντούλες και σκορπιούς που δε θα βρείτε πουθενά αλλού στην Αυστραλία. Φυσικά ανάμεσα σε εσάς και τα εκθέματα υπάρχει αλεξίσφαιρο (αλήθεια!) τζάμι. Μετά από αυτό μπορείτε να κατηφορίσετε μέχρι τα εργαστήρια και να δείτε τους υπεύθυνους να ταΐζουν και να αποσπούν το δηλητήριο από τις πιο θανατηφόρες αράχνες του κόσμου.

Αν όλα αυτά δε σας αρκούν για να ξεπεράσετε τις φοβίες σας το Australian Reptile Park διοργανώνει εργαστήρια «Bust-a-Phobia», όπου εγγυώνται να σας βοηθήσουν τα μέγιστα στην προσπάθειά σας να υπερνικήσετε όλες τις φοβίες σας σχετικά με φίδια και αράχνες. Αν πάλι είστε εντελώς τρελοί (με την καλή έννοια φυσικά), δοκιμάστε την πρόκληση του πάρκου με το όνομα Fear Factor, η οποία -εμφανώς επηρεασμένη από την γνωστή τηλεοπτική εκπομπή- συμπεριλαμβάνει ζωντανά έντομα τεραστίου μεγέθους που τοποθετούνται στο πρόσωπο σας, αν θέλετε να περάσετε έτσι τις διακοπές σας.


Υψοφοβία - Shanghai World Financial Center, Σαγκάη, Κίνα και Skydeck Chicago, Σικάγο, ΗΠΑ






Μία από τις πιο φουτουριστικές πόλεις του κόσμου, η Σαγκάη έχει και ένα από τα ψηλότερα κτίρια στο κόσμο, το Shanghai World Financial Center. Στον 100ο όροφό του φιλοξενείται το ψηλότερο μέχρι σήμερα observation deck του κόσμου, 474 μέτρα πάνω από τη πόλη και τον ποταμό Huang Pu. Για να ανεβείτε εκεί μπορείτε να πάρετε το ταχύτατο ασανσέρ που κινείται με ταχύτητα 10μ. το δευτερόλεπτο. Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη φοβία σας πιο μαλακά, μπορείτε να επισκεφτείτε τα δύο χαμηλότερα observation decks στον 52ο και 53ο όροφο. Η θέα είναι με μία λέξη μαγευτική, ειδικά τις βραδινές ώρες όταν ολόκληρη η πόλη φωτίζεται σαν ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο.
Αν πάλι το να κοιτάζετε τη θέα από ένα παράθυρο δε σας αρκεί, δοκιμάστε το Skydeck Chicago στο Σικάγο. Εκεί μπορείτε να σταθείτε στο γυάλινο πάτωμα του γυάλινου κλειστού μπαλκονιού στον 103ο όροφο και να νοιώσετε σαν να να ίπταστε πάνω από ολόκληρη την πόλη. Τώρα αν αυτό θα είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο για εσάς, το ξέρετε μονάχα εσείς.


Αεροφοβία - Hang gliding στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία




Περιτριγυρίζεται από βουνά και διαθέτει μερικές από τις διασημότερες και ομορφότερες παραλίες του πλανήτη, οπότε υπάρχουν πολλά πράγματα στο έδαφος που μπορείς να κάνεις εκεί. Για όσους, όμως, θέλουν να εκτιμήσουν εξ’ ολοκλήρου το μεγαλείο της πόλης και ταυτόχρονα να ξεπεράσουν και τυχόν φόβους, προτείνουμε hang gliding ανεπιφύλακτα. Η διαδικασία είναι απλή: ανεβαίνετε σε κάποιο από τα βουνά της περιοχής, εκεί σας περιμένει ο δάσκαλος ο οποίος θα σας διαβεβαιώσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο και πως δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Ύστερα εσείς και ο εκπαιδευτής σας δένεστε με τα «υφασμάτινα φτερά» σας, παίρνετε μερικές βαθιές ανάσες, του κάνετε νόημα ότι είσαστε όσο έτοιμος σας είναι δυνατό και οι δυο σας τρέχετε με όλη σας την ταχύτητα προς τον γκρεμό. Αυτό το κομμάτι της εμπειρίας δεν ακούγεται πολύ διασκεδαστικό, όμως από 'κει και πέρα (θεωρητικά πάντα) αρχίζει η διασκέδαση. Ολόκληρο το Ρίο Ντε Τζανέιρο απλώνεται μπροστά σας για 10 με 30 λεπτά πτήσης. Προσπαθήστε να μη σφίγγετε τον εκπαιδευτή σας πάρα πολύ, να χαλαρώσετε όσο μπορείτε και να απολαύσετε τη θέα του αγάλματος του Χριστού από ψηλά. Όταν προσγειωθείτε στην παραλία, θα μπορείτε να κοκορεύεστε ότι τολμήσατε κάτι και είδατε πράγματα που λίγοι έχουν τα κότσια να τολμήσουν. Ο εκπαιδευτής σας θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράσετε φωτογραφίες και βίντεο με εσάς να φωνάζετε κατά τη διάρκεια της πτήσης σας, για να μπορέσετε να αποδείξετε στους φίλους σας το τολμηρό σας εγχείρημα.



Κλειστοφοβία και νυχτοφοβία - Ορυχείο Αλατιού Wieliczka, Κρακοβία, Πολωνία






Βρίσκεται 300μ. κάτω από την επιφάνεια της γης και αποτελούσε ενεργό ορυχείο αλατιού από τον 13ο αιώνα μέχρι και το 2007. Σήμερα το αναγνωρισμένο από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ανοίγει καθημερινά τις πόρτες του σε επισκέπτες (για κάποιο λόγο) που θέλουν να νοιώσουν σαν ανθρακωρύχοι. Η εμπειρία ξεκινάει κατεβαίνοντας σχεδόν 400 σκαλοπάτια, όπου σας περιμένει η είσοδος του ορυχείου 64 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Εκεί έχετε δύο επιλογές: μπορείτε να πάρετε την Pilgrim Route ή την Mysteries of Wieliczka Mine. Η Pilgrim Route αποτελείται από 3χλμ. φαρδιών και καλοφωτισμένων διαδρόμων που παρέχουν πρόσβαση σε όλα τα βασικά αξιοθέατα του ορυχείου. Η Mysteries of Wieliczka Mine είναι κάπως πιο απαιτητική. Εκεί θα χρειαστεί να περπατήσετε στις στενούς διαδρόμους που χρησιμοποιούσαν παλιά και οι ίδιοι οι ανθρακωρύχοι φορώντας κράνη και κρατώντας λάμπες, ακόμα και απορροφητές μονοξειδίου του άνθρακα. Όσοι ξέρετε ότι πάσχετε από κλειστοφοβία, μην το παίξετε ήρωες, διαλέξτε τη πρώτη διαδρομή για το καλό το δικό σας αλλά και των γύρω σας.
Αν και μερικές από τις στοές είναι ημιφωτισμένες, δε θα νοιώσετε ποτέ μόνοι στο σκοτάδι διότι παντού υπάρχουν full-size αγάλματα φτιαγμένα από τους ανθρακωρύχους αποκλειστικά από αλάτι για να έχουν παρέα. Υπάρχουν ακόμα και μία υπόγεια λίμνη, ένα σανατόριο για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα και το ξωκλήσι του St. Kinga, φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου (ακόμα και οι πολυέλαιοι) και πάλι από αλάτι.



thea.gr





3 σχόλια:

Admin είπε...

Great job nice pictures

Unknown είπε...

καλή εικόνα και για το ύψος της μεγάλης θέση στον κόσμο,Sahaba μου

Clark Kenty είπε...

Hi, Friend!
Internet the final frontier. These are voyages of us. It's continuing mission, to know strange new worlds, to seek out new life and new Friends. To boldly go where no man has gone before... Live long and prosper!