Επειδή υπάρχει και η «κρυμμένη» ψήφος… Συνέντευξη στο TVXS του Κούλογλου, παραχώρησε ο επιστημονικός σύμβουλος της VPRC κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, με αφορμή την διάψευση των δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, όπου τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν στην κάλπη ήταν πολύ μεγαλύτερα απ’ αυτά που προέβλεπαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενώ τα ποσοστά της αριστεράς το ακριβώς αντίθετο! Με την ευκαιρία, ο δημοσκόπος κάνει λόγo για «κρυμμένη» ψήφο της Ακροδεξιάς η οποία πιθανώς να αποκαλυφθεί και στην ελληνική κάλπη και προβλέπει ότι τα ποσοστά του κινήματος των Ελλήνων εθνικιστών δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από 6%, ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και 12% Αλλά να αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στη συνέντευξη, χωρίς δικά μας περαιτέρω σχόλια:
Η απάντηση είναι δύσκολη. Όπως ενημερώνομαι από συναδέλφους στο Παρίσι, αυτές τις ώρες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «τα ακούνε κανονικά», συγκεντρώνουν δριμεία κριτική. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το ποσοστό του Λεπέν -και τώρα της Λεπέν- προεκλογικώς πάντοτε ήταν υποεκτιμημένο. Οι δημοσκοπήσεις ποτέ δεν μπορούσαν να το προβλέψουν. Προκύπτει θέμα, λοιπόν, σήμερα κυρίως με τη Λεπέν (για Ολάντ, Σαρκοζί, Μπαϊρού κλπ τα αποτελέσματα προβλέφθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό), η οποία αναμενόταν να πετύχει ένα ποσοστό της τάξης του 13% και όχι του 18% (μεγάλη διαφορά). Παράλληλα, σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που τον έφερναν έως και στο 15%, η κάλπη κατέδειξε ένα περίπου 11% για τον Μελανσόν. Πέρα από τις όποιες ευθύνες των εταιρειών δημοσκοπήσεων, η τελική απόκλιση μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ψήφος στην Ακροδεξιά είθισται να είναι μία «κρυμμένη» ψήφος. Δεν δηλώνεται ευθέως.
Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει και στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής εμφανίζεται -ας πούμε- γύρω στο 6%, τότε υπάρχουν δύο εκδοχές: ή το τελικό ποσοστό θα «κάτσει» περίπου στο 6% (πράγμα που θα σημαίνει ότι ο κόσμος έχει απενεχοποιηθεί και δηλώνει ότι στηρίζει τη Χρυσή Αυγή σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να έχει να κάνει με ένα mainstream κόμμα) ή υπάρχουν άλλοι τόσοι ψηφοφόροι οι οποίοι σκέφτονται να επιλέξουν ένα κόμμα όπως αυτό (αλλά δεν το δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις, γιατί έχουν και οι ίδιοι την αίσθηση ότι αυτή η ψήφος είναι πολύ ακραία και κατά κάποιο τρόπο ντρέπονται -για παράδειγμα, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να πηγαίνει σε μια πλατεία και να δηλώνει ότι είναι οπαδός του Χίτλερ κλπ). Υπάρχει, λοιπόν, και στην Ελλάδα ο κίνδυνος το ποσοστό της Χρυσής Αυγής να ανέλθει στο 12% (δηλαδή αυτή τη στιγμή το 6% να μην το δηλώνει).
Υποθέτουμε ότι δεν υπάρχει σενάριο για χαμηλότερο ποσοστό από το 6%;
Πράγματι. Η μόνη περίπτωση να συμβεί αυτό, το οποίο μπορούμε να το μάθουμε μόνο τη νύχτα των εκλογών, είναι να υπάρχει μεν τώρα μία ψήφος διαμαρτυρίας η οποία προορίζεται στη Χρυσή Αυγή, βάσει σκληρών απόψεων για την εγκληματικότητα, τους μετανάστες κλπ, αλλά στη συνέχεια να γίνει αντιληπτό ακριβώς περί τίνος πρόκειται, ότι έχουμε να κάνουμε με μία ναζιστική συμμορία κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής εμπειρία για τα ακροδεξιά κόμματα καταδεικνύει ότι αυτό που δηλώνεται στις δημοσκοπήσεις αντιπροσωπεύει το σκληρό πυρήνα και πως υπάρχει ένας περίγυρος ο οποίος δεν εκφράζεται στις έρευνες…”
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου