Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Χρυσόγελος για Μακεδονικό




Επειδή μας την αρνήθηκε στο περιβόητο debate μας έβαλε σε σκέψεις ο κ.Χρυσόγελος σχετικά και με τις δικές του απόψεις περι των Εθνικών θεμάτων και του Μακεδονικού.

   


Σας παρουσιάζουμε μια άποψη του κ.Χρυσόγελου που είχε γίνει πριν απο μερικούς μήνες.

   



"Δηλώσεις Χρυσόγελου 11/2/2009............

  



- Στο εξωτερικό εφημερίδες, χάρτες, εγκυκλοπαίδειες, τουριστικοί οδηγοί, αναφέρουν πια όλο και πιο συχνά τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» και την ελληνική Μακεδονία όλο και συχνότερα ως σκέτη Βόρεια Ελλάδα.

  



- Η ιστορική μνήμη των ξένων αφορά κυρίως την πολυεθνική Μακεδονία του 1900 και ελάχιστα την αρχαιότητα και το Μ. Αλέξανδρο (που θεωρείται επίκαιρος όσο και ο Μ. Ναπολέων).
Η μέχρι τώρα θέση των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο απηχεί σε μεγάλο βαθμό την αρνητική διάθεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στα ελληνικά επιχειρήματα. Δεν είναι εύκολο κατανοητός ο φόβος μιας ευρωπαϊκής χώρας, που ανήκει στις 29 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με οικονομικού παράγοντες που ελέγχουν πάνω από το 1/3 των δραστηριοτήτων της γειτονικής χώρας. Μπορεί να μετριαστεί μόνο με την εκλογή ευρωβουλευτή από τους Οικολόγους Πράσινους, που θα μπορεί να θέτει τις θεμιτές, όχι παράλογες, ελληνικές ευαισθησίες με όρους κατανοητούς από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

   




Στο πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων αναφέρεται ότι καμιά εθνότητα (στην ευρύτερη γεωγραφική Μακεδονία) δεν είναι πιο Μακεδόνες από τις υπόλοιπες και ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αφορά και τις περιφέρειες (άρα και την ελληνική Μακεδονία). Δίπλα στα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες μπορούν να υπάρχουν και συμπολίτες μας με διαφορετική εθνοτική συνείδηση και ταυτότητα. Γιατί θα πρέπει να το φοβόμαστε αν δεν συνδέεται με αλλαγές συνόρων ή απειλές; Δεν είναι λογικό να γίνουν αποδεκτοί με τον αυτοπροσδιορισμό που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους, ως Μακεντόντσι, που δε θίγει σε τίποτα τους Έλληνες Μακεδόνες; Ξέρουμε ήδη από τη γεωγραφία των προηγούμενων αιώνων (πχ τα επίσημα βιβλία του 1900) ότι υπήρχαν δίγλωσσοι πληθυσμοί στην περιοχή. Πρέπει να θεωρούμε πλέον τις διαφορετικές γλώσσες ως πλούτο πολιτισμικό και όχι ως απειλή, εξάλλου υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που υποστηρίζουν μια τέτοια προσέγγιση και θέτουν τέρμα σε εκμετάλλευση παρόμοιων θεμάτων για εθνικιστικούς λόγους. Κίνδυνος για τη χώρα μας δεν είναι η αναγνώρισή τους, αλλά η καχυποψία των ξένων και διεθνών οργανισμών για τη μέχρι τώρα άρνησή μας να κυρώσουμε και να εφαρμόσουμε τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που έχουμε συνυπογράψει. Θα μπορούσαμε, εξάλλου, να προτείνουμε κοινά διαπολιτισμικά προγράμματα και την υιοθέτηση από το εκπαιδευτικό σύστημα των γειτονικών χωρών της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των γειτονικών μας χωρών θα ήθελε να μιλάει και ελληνικά, όσο αναπτύσσονται οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Όλες οι γλώσσες της περιοχής ομιλούνται από μικρό αριθμό πολιτών στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα ελληνικά για παράδειγμα ομιλούνται από το 3% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, έχουμε λοιπόν κάθε συμφέρον να υπερασπιζόμαστε ως χώρα τη διατήρηση όλου του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης και των Βαλκανίων."

  

Άρα μάλλον δεν είναι προσωπική άποψη του Τρεμόπουλου. Προφανώς είναι ΘΕΣΗ των οιΚΩΛΟγων Πρασινων. Προφανώς και αυτό το μόρφωμα που ονομάζεται κόμμα πρέπει να καταβαραθρωθεί σε αυτές τις εκλογές.

  

Μας φτάνει ένας άκρως προδοτικός τΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή... δε θα βάλουμε και την ακραία πρώην συνιστώσα μεσα...


Πηγη 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: